ŽIVOTNA DRAMA BIVŠEG “TOBDŽIJE”: Igrao je finale Lige šampiona, a sada se skriva od izvršitelja!

Emanuel Ebue
print screen/youtube.com/PUMA

Tokom karijere je nastupao za Arsenal, Galatasaraj i Sanderlend a igrao je i za reprezentaciju Obale Slonovače. U tom periodu je Emanuel Ebue zaradio milione, a sada živi kao beskućnik.

 

Dres reprezentaije je oblačio 79 puta, a igrajući za evropske klubove zaradio je više od 15 miliona evra. Posle svega mu je ostala samo kuća, a sada mu preti iseljenje. Ebue se danas skriva od izvršitelja, a kako ne bi završio na ulici pomogao mu je bivši igrač Portsmuta i Njukasla Lomano LuaLua.

Njegovi problemi počeli su kada se razveo od supruge Aurelie koja mu je sve uzela, a već mesecima mu zabranjuje da vidi svoju decu.

– O našim finansijama uvek se brinula supruga jer ja o tome ništa nisam znao. Okružio sam se i ljudima koji su mi davali loše savete i izgubio sam novac ulažući u gluposti. Bio sam strašno naivan kada su finansije u pitanju. U Galatasaraju sam zaradio osam miliona evra, a supruzi sam poslao sedam. Sve mi je uzela – priseća se Ebue.

Otkrio je da je sa suprugom nekoliko puta bio u banci i nikada je nije pitao što je potpisivao.

– Sve mi je uzela. Čak i mašinu za veš. Ali najgore je što mi ne dozvoljava da viđam decu. Nedostaju mi deca i želim ih videti jer to nije fer – dodaje on.

Sve svoje stvari složio je u nekoliko vrećica i sada čeka da ga izbace iz kuće.

– Nemam novca za advokata, da barem spasim krov nad glavom. Teško sam radio u životu i sad sam ostao bez svega – navodi bivši finalista Lige šampiona.

Kako to već biva nesreća ne dolazi sama. Ebueu je preminuo deda koji ga je odgajao, nedavno mu je u saobraćajnoj nesreći poginuo i brat sa kojim je bio jako povezan, a FIFA ga je suspendovala na 12 meseci posle tužbe bivšeg agenta. Karijeru je okončao iz zdravstvenih razloga.

– Nadam se da će meni i ljudima kao što sam ja pomoći bivši klubovi ili udruženje fudbalera Premijer lige. Nadam se da će mi ponuditi nekakav posao, odmah bih ga prihvatio – kaže Ebue.

Tokom karijere je igrao sedam godina za Arsenal upisavši 214 nastupa. Sa Arsenalom je igrao finale Lige šampiona 2006. godine u kome je poražen od Barselone. Četiri sezone je igrao za Galatasaraj, a nosio je i dres Beverena. U martu 2016. je potpisao za Sanderlend, ali ga je FIFA suspendovala jer je ostao dužan svom bivšem menadžeru.