ZLATNA GENERACIJA: ‘Orlići’ su na krovu sveta! Srbija – Brazil 2:1

SRBIJA JE PRVAK SVETA! Naša mlada reprezentacija do 20 godina savladala je selekciju Brazila u finalu Svetskog prvenstva na Novom Zelandu. 'Orlići' su do titule i zlata došli posle 120. minuta igre, pogotkom Maksimovića za sjajnih 2:1!

 

‘Orlići’ Veljka Paunovića napravili su još jedno u nizu čuda, u finalu Svetskog prvenstva za igrače do 20 godina, posle još jedne drame, savladali su favorizovani Brazil u produžecima!

Gol odluke postigao je Nemanja Maksimović u 118. minutu posle asistencije Andrije Živkovića.

SRBIJA – BRAZIL 2:1

(70′ Mandić, 118′ Maksimović – 73′ Pereira)

Srbija: Rajković, Gajić, Antonov, Zdjelar, Veljković, Babić, Šaponjić, Maksimović, Mandić, Živković, S. Milinković-Savić.

Brazil: Žan, Žoao Pedro, Lusao, Marlon, Danilo, Giljerme, Bošilija, Gabrijel, Žorž, Jaja, Žan Karlos.

Prvo poluvreme:

Selektor Srbije je prvi put među startere uvrstio dvojicu napadača – Stanišu Mandića i Ivana Šaponjića. Na klupi je ostao Mijat Gaćinović.

Već na startu naši momci su pokazali zube. U prvom minutu, organizovan je dobar napad. Šaponjić je centrirao, međutim, Živković nije uspeo da stigne do lopte. Mogla je to da bude velika šansa sa Srbiju.

‘Orlići’ su veoma hrabro igrali na početku ovog finalnog meča. Pokazali su da se ne plaše velikog rivala, ali još većeg događaja. U šestom minutu, ponovo naš zavšni pas nije bio precizan. Milinković-Savić je pokušao da ‘izbaci’ Šaponjića, ali nije uspeo.

Veliku priliku i najlepšu u ovom toku meča, imao je Brazil u 10. minutu. Prvo je Babić, potom i Veljković, izbacio loptu koja je pala na nogu Žanu Karlosu. On je uputio sjajan šut, ali je naš golman odlično intervenisao.

Još jedna opasan napad Brazila viđen je u 21. minutu. Gabrijel Žežus je uputio jak šut ka našem golu, ali je Rajković ponovo bio siguran. 

Preuzeli su Brazilci inicijativu, i u ovom delu su imali veći broj prilika, takođe i procenat poseda lote je bio na njihovoj strani, a i bili su aktivniji na terenu.

Ovako je izgledala statistika posle 23. minuta meča i išla je u prilog protivniku:

 

Nastavio je Brazil sa pritiscima. U 25. minutu Žoao Pedro je sam pretrčao 70-80 metara, nakratko je odložio loptu do saigrača, ubrzo mu je vraćena, a njegov šut sa desetak metara po zemlji završio je pored gola. 

Tražila je Srbija svoju prilku, a takva jedna ‘javila’ se u 29. minutu. Šaponjić je lepo zadržao loptu, usledila je polukontra Srbije koja je završena prekršajem nad Gajićem iskosa sa desne strane. Živković je odabrao da šutira direktno ka golu i učinio je to neprecizno. 

34. minut nam donosi prvi šut naše reprezentacije u okvir gola protivnika, koji je uputio Gajić sa 30-ak metara, ali je Žan bio siguran.

U samoj završnici Srbija nije iskoristila najbolju šansu da postigne gol! Bila je to velika prilika posle kornera sa desne strane, koji je izveo Živković, u sjajnim pozicijama našli su se i Babić i Milinković-Savić, ali je golman Žan osujetio taj pokušaj.

Drugo poluvreme:

Najopasniji napad Brazila na utakmici viđen je već na startu drugog poluvremena. Posle centaršuta se leve strane, Rajković i Antonov su izbacili loptu, ali samo na 12-13 metara gde se našao Danilo. Kapiten Brazila je pucao ‘iz prve’ – na sreću preko gola!

Ponovo su Brazilci preuzeli kontrolu u ovom meču. Naši fudbaleri su pokušavali u nekoliko situacija da priprete iz kontra napada, ali svaki bi bio zaustavljen od strane veoma sigurnih i koncentrisanih Brazilaca.

Sjajnu priliku ‘Orlići’ su imali u 60. minutu. Strašna akcija, Milinkovi-Savić je poslao pas ka Živkoviću, koji je odlično uposlio Gajića, ali je njegov šut odbranio golman Žan.

Inače, do sada su Brazilci uputili 12 šuteva, odnosno duplo više od Srba.

70. minut – GOL! 1:0 ZA SRBIJU! Živković je proigrao na levom krilu Maksimovića, koji je centrirao, a Mandić usamljen na nekoliko metara ubacio loptu u mrežu.

73. minut – GOL! Brazil izjednačio! Naše slavlje nije dugo trajalo. Samo tri minuta pošto smo poveli, Brazilci su izjednačili. Nedugo pošto je Anreas Pereira ušao u igru, promešao je srpsku odbranu, prošao ‘kroz’ trojicu igrača po levoj strani i šutirao u suprotni ugao – 1:1.

Brazil je preuzeo inicijativu i njegovi igrači trenutno deluju svežije na terenu. Do kraja meča naš tim se uglavnom branio. U nadoknadi vremena, Brazilci su iznudili slobodan udarac, šutirao je Pereira, uspeo je da prebaci živi zid, ali je naš Rajković bio spreman na sve! Sigurnom odbranom ostavio je Srbiju u igri.

Srbija će četvrti put u nizu igrati onovo produžetke. 

Ako ste propustili pogledajte golove koji su postignuti u regularnom delu meča.

Posted by Sport Dnevno.rs on Saturday, June 20, 2015

Produžeci:

U Ouklendu je početkom produžetaka naleteo veliki pljusak, pa su uslovi za igru bili teži. Posle nekoliko minuta, vreme se ‘prolepšalo’. U ovom delu izvršena je i izmena u našem taboru, Šaponjića je zamenio Stefan Ilić.

U 100. minutu videli smo i prvi žuti karton na meču, a dobio ga je Alef zbog prekršaja nad Ilićem. Slobodan udarac izveo je Živković, ali daleko od gola. Samo pet minuta kasnije usledila je velika šansa za Brazil. Posle duplog pasa, Malkolm je bio u prilici, ali su se naši nekako odbranili. 

U 109. minutu Maksimović je uputio strašan šut! Sevnula je kontra ‘Orlića’, Maksimović je prišao kaznenom prostoru malo iskosa sa leve strane i opalio, zamalo preko gola. Ubrzo je usledila još jedna šansa za nas – centaršut Živkovića, Babić je bio usamljen na desnoj strani, ali njegov šut glavom bio je slab. 

Uzvratio je i Brazil. Odličan šut sa više od 25 metara uputio je Žoao Pedro, ali je Rajković sjajno intervenisao. 

GOOOOL! 118. minut – 2:1 za SRBIJU! Strelac Maksimović! Perfektna kontra Srbije. Rezervista Ilić je sačuvao loptu i prošao po desnoj strani i dodao za Živkovića. Usledio je pravovremeni pas za Maksimovića, koji ostaje hladnokrvan i spoljnom šalje loptu ispod Žeana – 2:1.

Uspeli smo da se odbranimo do kraja I POPNEMO SE NA KROV SVETA!

BRAVO MOMCI!