ZLATNE ODBOJKAŠICE ISKRENO O SVEMU: “Išle smo na sve ili ništa”

One su ponos Srbije! Odbranile su titulu svetskog šampiona i ekskluzivno za emisiju „Kec na jedanaest“ na K1 televiziji otkrile svoje utiske nakon završenog prvenstva.

Printscreen

Koliko smo zapravo učestvovali u tom uspehu i kakve utiske nose sa tek završenog svetskog prvenstva, u emisiji „Kec na jedanaest“ na K1 televiziji otkrile su aktuelne svetske šampionke Maja Aleksić i Sara Lozo.

Nakon dve neprospavane noći, Maja i Sara, kojima je ovo bio prvi put na pobedničkom balkonu, nisu krile koliko je taj doživljaj i osećaj bio poseban. Imale su veliku tremu i ujedno obećale da im ovo neće biti poslednji balkon. Ako tome dodamo podatak da su u finalu sa tri prema nula pobedile Brazil, zemlju u kojoj se odbojka igra 24 časa dnevno, te da su se sa prvenstva vratile sa skorom 12:0, njihov uspeh postaje još veći. Na pitanje od čega su napravljene i koliko im je srce, Sara Lozo odgovara:

– Mnogi su nas pitali koja je tajna vašeg uspeha, kako ste to odradile, kako ste uspele da pobedite sve i da savladate takav Brazil, koji je pre toga odigrao fenomenalnu utakmicu sa Italijom. Zaista, lopta nije mogla da im padne. Ali mi nemamo odgovor na to! Očigledno da se odgovor krije u tom skupu devojaka, toj hemiji između nas, emociji, želji, jer smo stvarno sve jako želele da odbranimo tu titulu i znale smo zašto smo došle – ispričala je Sara za K1 televiziju.

– U prva dva seta Brazil je vodio sa 5, 6 razlike, ali mi se uopšte nismo fokusirale na to. Nismo gledale rezultat, nismo to pridavale značaju. Sigurno da su i ta neka trema i napetost na početku utakmice presudile da odigramo malo slabije, jer ti je u mislima da igraš jednu jako važnu utakmicu i da znaš da imaš priliku da budeš svetski prvak.

Od početka turnira su izgledale kao pravi tim. Ipak, najveći utisak na sve koji su ih pratili i navijali za njih na kraju je ostavila emocija sa kojom su pevale himnu „Bože pravde“ na pobedničkom postolju. Kroz to pevanje se zapravo videlo koliko im je srce i koliko im je važno da igraju za svoju zemlju.

Zahvaljujući njima, neke nove devojčice su poželele da se bave odbojkom. Koliko im to znači i da li zbog toga ovu zlatnu medalju smatraju još većim uspehom?

– To je najlepši kompliment, kada čujemo da devojčice baš zbog nas upisuju odbojku. Ne mogu da objasnim koliko nam znači kada nam to neko kaže. Što se tiče finala, ja bih rekla da smo srcem odigrale tu utakmicu. Išle smo na sve ili ništa, igrale smo kao tim i nismo odustale do kraja. To je nešto što nas krasi, to što smo od početka do kraja te utakmice i celog turnira bili stvarno pravi tim – istakla je Maja Aleksić u emisiji „Kec na jedanaest“.

Nakon što je Zoran Terzić otišao sa mesta selektora ženske odbojkaške reprezentacije, na ovo svetsko prvenstvo su otišle kao diskretni heroji. Ipak, novi selektor Danijele Santareli opravdao je poverenje koje mu je ukazano i stekao simpatije domaće publike. Njegova biografija je veoma interesantna. Sa 17 godina je shvatio da ne može da se ostvari kao igrač, pa se posvetio trenerskoj karijeri. Jednom prilikom je izjavio i da mu je odbojka kao droga, te da non-stop mora da uči. Na pitanje kakav je novi selektor, naše zlatne devojke odgovaraju:

– Pozitivan i veoma energičan. Neverovatno je koliko taj čovek ima energije, koliko je srećan kada osvojimo poen i koliko se iznervira kad izgubimo poen. On svaki poen proslavlja na kolenima, apsolutno svaki, istakla je Sara Lozo, na šta Maja Aleksić dodaje: Znale smo da je dobar trener, da vodi najbolji klub u Evropi. On je došao u reprezentaciju bukvalno par dana pre nego što smo mi otputovali u Tursku na turnir, tako da smo odradile sa njim možda dva treninga. Od prve utakmice smo stekli povezanost sa njim i kada vidiš koliko se on daje, ti jednostavno moraš da mu uzvratiš istom merom, jer ne bi bilo fer da je on toliko u tome, a da ti to ne opravdaš.

On po celu noć ne spava i priprema utakmice.Ima pomoćnike koji se bave statistikom, ali ništa ne prepušta slučaju. Sve mora da prođe kroz njegove ruke, on sve mora da pregleda. Kada imamo video, on mora da da svaku moguću informaciju – navele su zlatne devojke.

Naše zlatne odbojkašice osvrnule su se i na četvrtfinalnu utakmicu sa Poljkom koja je, kako kažu, za njih bila poseban doživljaj, dok je atmosfera u sali doprinela malo težem dolasku do pobede.

– Atmosfera je bila fenomenalna! Ja nisam doživela da igram u takvoj atmosferi. Nažalost, bila sam povređena i nisam mogla da dobijem šansu da igram, ali sam tako želela da osetim igru na terenu. Kad sam ušla u svlačionicu posle utakmice, u ušima mi je i dalje odzvanjalo od publike, koliko su vikali i koliko su im pomagali. Kažu da je publika sedmi igrač, što njima definitivno jeste bila – zaključila je Sara Lozo za K1 televiziju.

Iako je prvenstvo tek završeno, za devojke, kažu, nema odmora. Svaka ide u svoj klub gde ih čekaju novi profesionalni izazovi i uspesi, kojima će biti posvećene u narednom periodu, sve do početka priprema za Evropsko prvenstvo koje će biti održano u maju sledeće godine. One će se potruditi da u dresu reprezentacije dođu do novog odličja. Mi se nadamo zlatnog!