Znate li zbog čega je Vimbldon toliko poseban?

Vimbldon
Beta

Vimbldon je najstariji i prema mnogim mišljenima, najugledniji Gren slem turnir u tenisu. Počev od daleke 1877. ovaj popularni turnir se održava svake godine u Sveengleskom klubu (London). Od kada je Australian open prebačen na tvrdu podlogu (1988.) Vimbldon je ostao jedini veliki turnir u tenisu koji se još uvek igra na originalnoj podlozi (travi) zbog čega je i igra dobila svoje ime – „tenis na travi“.

 

Ovaj turnir poznat je i po svojim specifičnim pravilima. Naime, svi učesnici moraju da se pridžravaju tradicije koja traje godinama. Određeni kodeks ponašanja i oblačenja mora da se poštuje. Razlikuje se od ostalih i po tome što nema sponzora za oglašavanje na terenima. Takođe, tu su i gledaoci koji jedu jagode sa kremom, kao i prisustvo kraljevske porodice. 

Od njega je sve počelo 🙂

Posted by Sport Dnevno.rs on Thursday, June 25, 2015

NEMA ŠTEDNJE DOK TURNIR TRAJE

Ovogodišnji turnir nova je prilika da se pojedu tone jagoda sa šlagom, popiju hiljade litara pimsa…  A, evo šta će sve biti potrošeno tokom dve nedelje:

– oko 54.000 loptica biće upotrebljeno na Vimbldonu
– više od 6.000 ljudi „opsluživaće“ turnir među kojima je 250 skupljača loptica
– 28.000 kilograma jagoda biće pojedeno na terenima Ol Ingland Klaba
– oko 350.000 šoljica kafe i čaja biće prodato
– evo i pimsa – skoro 230.000 čaša tradicionalnog engleskog pića će biti servirano
– na dužnosti će biti 350 sudija, najviše je Britanaca (60)
– tokom prošlogodišnjeg izdanja ukupna posećenost bila je 491.084 gledalaca 

Vimbldon se smatra glavnim teniskim turnirom, zbog toga je prioritet da se sačuva prestiž koji ima. S tom namerom 1993. predstavljen je dugoročni plan u cilju poboljšanja uslova za praćenje i odigravanje mečeva.

Prva faza (1994 – 1997) završena je kada je sagrađen novi teren „broj 1” u Ejorandži parku, i jedan novi medijski centar, dva dodatna travnata terena i tunel ispod brda koji povezuje Čerč roud i Samerset roud. Druga faza (1997 – 2009) podrazumevala je otklanjanje kompleksa terena „broj 1” kako bi se napravio put za novu Milenijum zgradu, čime bi bio obezbeđen veliki prostor za igrače, štampu, zvaničnike i članove, i proširenje zapadne tribine centralnog terena za još 728 mesta. Treća faza (2000 – 2011) završena je izgradnjom ulazne zgrade, mesta za osoblje kluba, muzeja, banke i biletarnice.

Novi pokretni krov sagrađen je za takmičenje koje je održano 2009. godine. Te godine po prvi kiša nije odložila mečeve na Centralnom terenu. Klub je testirao novi krov događajem poznatim kao „Proslava Centralnog terena”, na kome su prijateljske mečeve igrali i Andre Agasi, Štefi Graf, Kim Klajsters i Tim Henman. Prvi meč u takmičenju koji je u potpunosti igran pod novim krovom bio je između Endija Mareja i Stanislasa Vavrinke (29. juna 2009.) u kojem je pobedio Marej.

 

Finale iz 2012. u konkurenciji muškaraca između Rodžera Federera i Marija bilo je prvo finale igrano pod krovom, postavljenim tokom trećeg seta.

 

Šta treba očekivati od ovogodišnjeg Vimbldona?

Kao i na svakom do sad, i na ovom turniru Srbija će svim srcem biti uz Novaka, koji će se od 29. juna do 12. jula boriti da odbrani titulu osvojene oprošle godine kada je u fenomenalnom finalu savladao Švajcarca Rođera Federera.

Dok smo na Rolan Garosu već u četvrtfinalu imali istorijski okršaj, u Londonu su pravila rangiranja nosilaca sprečila da se već u četvrtom kolu dogodi novi „sudar titana”.

REKORDI KOJI SE PAMTE

Prvi teniser koji je stigao do pet titula na Vimbldonu bio je Šveđanin Bjorn Borg, a njegov rekord potom su nadmašili prvo Pit Sampras, a onda i Rodžer Federer – oni imaju po sedam trofeja.

Boris Beker je imao samo 17 godina kada je osvojio titulu, što ga čini najmlađim šampionom, ali takođe i prvim teniserom kojem je to pošlo za rukom, a da nije bio nosilac. Goran Ivanišević je prvi osvojio takmičenje kao dobitnik „specijalne pozivnice”.

Kod dama, najveća šampionka Vimbldona je legendarna Martina Navratilova, koja ima devet titula.

Na Vimbldonu je Đoković prvi nosilac, dok je Rafael Nadal deseti. Iako su pojedini mediji uoči starta ovog prestižnog turnira najavljivali novi duel srpskog i španskog tenisera, to se neće dogoditi zbog pravila koje jasno kaže da: 9, 10, 11. i 12. nosilac ne može da se ukrsti sa nekim od prve četvorke do četvrtfinala. Podsetimo, Novak i Rafa do sada su se sastajali 44 puta – Španac je ostvario 23 trijumfa, dok Srbin ima samo dva manje.

Ipak, nije Nadal Noletov „najveći problem“. Igrač koji je postao sinonim za ovaj turnir, osvojivši ga sedam puta, uvek je opasnost za svoje protivnike. Rodžer Federer će, i pored pada forme, ponovo predstavljati velikog rivala i još veću pretnju.

Upravo to smatra i teniski stručnjak Beri Kauan. Naime, on je naglasio da Federer veoma dobro zna kako da ide do kraja na njegovoj omiljenoj podlozi.

Na putu ka odbrani trofeja našem Noletu stoji sedmostruki osvajač ovog turnira i najveća pretnja na ‘zelenoj’ podlozi.

Posted by Sport Dnevno.rs on Friday, June 26, 2015 

Šta nam je najavio Vavrinka u finalu Rolan Garosa? Pa, mnogo toga. Pre svega, da ne treba olako određivati favorita u njegovim mečevima. Borbeni Švajcarac, izuzetno fizički spreman, taktički potkovan i nepredvidiv u igri. Fenomenalnim izdanjem u finalu Otvorenog turnira Francuske, kada je sasvim zasluženo pobedio prvog reketa sveta, skrenuo je svetsku pažnju na sebe. Na ovogodišnjem Vimlbodnu, Stan Vavrinka će se pratiti u stopu, jer je njegova sjajna forma najavila nova iznenađenja.

Naravno, tu je i Endi Marej. Domaćin ovog turnira i šampion iz 2013. godine. On je nedavno izjavio da, posle Rolan Garosa, niko više ne upisuje Novaka Đokovića kao sigurnog pobednika pre početka nekog turnira. Marija na startu Vimbldona očekuje duel sa Mihailom Kukuškinom iz Kazahstana, a takmičenje na trećem Gren slemu sezone počinje u ponedeljak.