ZVEZDA POVELA U FINALNOJ SERIJI: Cedevita nemoćna u ‘Pioniru’ – 68:59

Košarkaši Crvene zvezde došli su do prednosti u finalnoj seriji ABA lige. Crveno-beli su lako u Pioniru savladali Cedevitu konačnim rezultatom 68:59 (24:9, 18:15, 12:20, 14:15)..

 

Zvezda je sve rešila u prvoj deonici kada su izvanrednom igrom stekli dvocifrenu prednost. Cedevita je u drugom poluvremenu uspevala u nekoliko navrata da napravi seriju, ali su izabranici Dejana Radonjića izdržali svaki nalet.

Najbolji u pobedi bio je Luka Mitrović sa 18 poena, a dvocifren je bio još Boban Marjanović sa 15. Na drugoj strani Luka Babić je bio nešto bolji od ostalih sa 12 poena.

Prva četvrtina: Crvena zvezda – Cedevita 24:9

Zvezda je potpuno kontrolisala igru u prvoj deonici. Kapiten Luka Mitrović odradio je veliki deo posla, dok je dominantan bio i Bobi Marjanović. Na samo tri minuta do kraja prve četvrtine Zvezda je imala i dvocifrenu prednost od 11 poena – 19:8.

Navijači crveno-belog tima su polaku dolazili u „Pionir” koji je iz minuta u minut bio sve puniji, tako da podrška Delija nije nedostajala.

Prednost tima Dejana Radonjića je rasla, Cedevita je dosta grešila u napadu, da bi u devetom minutu susreta domaćin imao i „+16” – 24:8.

Druga četvrtina: Crvena zvezda – Cedevita 18:15

U istom ritmu Zvezda je nastavila i drugi deonicu. Gosti su čak tri minuta bili bez koša, a zakucavanje Nemanje Dangubića za „+21” izazvalo je pravi delirijum Delija u dvorani „Pionir”. Usledila je i logična reakcija trenera Cedevite koji je zatražio tajm-aut, ali ni to nije pomoglo, jer je razigrani Dangubić pogodio još jednom – 32:9.

Prve poene Zagrepčani u ovoj četvrtini postigli su posle nešto više od četiri minuta, kada je Babić pogodio trojku – 34:12.

Uspela je Cedevita da se trgne i veže nekoliko poena (trojka Gordića i dvojka Bilana) smanji . Međutim, domaćin je bio koncentrisan i nije dozvoljavao protivniku da se rezultatski vrati u meč – 40:24.  Marjanović je na asistenciju Vilijamsa poentirao za 42:24 na poluvremenu.

 
Treća četvrtina: Crvena zvezda – Cedevita 12:20

Luka Babić otvorio je drugo poluvreme trojkom, ali je onda kapiten Luka Mitrović odogovorio. Prvo je pogodio sa distance, da bi bio precizan i za tri poena, za novih „+20” Crvene zvezde.

Tada je Cedevita odgovorila sa pet poena – Tomas i Babić su bili precizni za 47:32. Gosti su uspeli da istope Zvezdinu prednost – 49:43. 

Međutim uspeli su crveno-beli da treću deonicu završe sa dvocifrenom prednošću, koje je donelo zakucavanje Cirbesa u poslednjim sekundama – 54:44.

Četvrta četvrtina: Crvena zvezda – Cedevita 14:15

Odlično je Zvezda otvorila poslednju deonicu, u kojoj je viđen i prvi koš Branka Lazića (pogodak za tri poena). Crveno-beli su na startu ove deonice napravili seriju od 5/0 – 59:44.

Mini seriju Zvezde prekinuo je Žganec – 59:46. Na ovaj poena nadovezala se i trojka Ukića, a zatim je Zvezda napravila i faul u odbrani, gosti su imali dva slobodna bacanja. Tomas je produžio seriju Cedevite na 7/0 – 59:51.

U ekipi domaćih prednjačio je Babić, koji je uspevao da pogađa i održava vođstvo Zvezde jednocifrenim.

Posle jednog dodavanja Ukića zakucao je za 62:55, da bi potom promašio trojku koja bi meč uvela u neizvestan finiš. To je kaznio Blažič trojkom za „+10”, ali je onda neshvatljivo promašio zakucavanje.

Do kraja Zvezda je uspela da zadrži prednos i slavi sa 68:59, odnosno 1:0 u serijama.