ZVEZDA REALA U VELIKOM PROBLEMU: Optužen za davanje LAŽNOG ISKAZA na suđenju protiv Mamića!

Luka Modrić
Beta

Protiv kapitena fudbalske reprezentacije Hrvatske i igrača Real Madrida Luke Modrića podignuta je danas optužnica zbog davanja lažnog iskaza na suđenju bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću za izvlačenje novca iz tog zagrebačkog kluba.

 

Optužnicu je podignuta pred Opštinskim sudom u Osijeku, gde se vodi i postupak protiv Mamića. Za davanje lažnog iskaza predviđena je zatvorska kazna od šest meseci do pet godina.

Osječko tužilaštvo tereti 32-godišnjeg Modrića da je 13. juna prošle godine na suđenju Mamiću i još trojici svesno neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju fudbala, potpisivao svaki put kada bi produžavao profesionalni ugovor i da je te anekse ponovno potpisao nakon odlaska u novi klub zbog navodne izmene bankovnog računa na koji mu novac treba biti uplaćen.

U saopštenju objavljenom na sajtu tužilaštva navodi se da se Modrić tereti da je navedeno iskazivao iako je znao da to ne odgovara istini, jer je navedene anekse potpisao u vreme kada je već igrao za novi klub, nakon realizacije ugovora između ovih klubova, pri čemu je celokupan iznos pripao matičnom klubu.

Kad mu je predsednik sudskog veća predočio deo zapisnika iz istrage, koji je po dovršetku ispitivanja pročitao i svojim potpisom potvrdio da sadržaj zapisnika odgovara onome što je on iskazivao o ovom događaju, okrivljenik je, dodaje tužilaštvo, neistinito naveo da kod prvog ispitivanja nije mislio na podelu transfernog obeštećenja nego na regulisanje njegovog gradjansko-pravnog odnosa.

On je takođe kazao da nikada nije rekao da je naknadno potpisan aneks ugovora kojim je stekao pravo na podelu transfernog obeštećenja, iako svestan da to što je iskazao na raspravi ne odgovara istini.

Modrić je na suđenju Mamiću i ostalima svedočio polovinom juna prošle godine o detaljima svog transfera u Totenhem 2008. godine. Njegov, kao i transfer igrača Liverpula Dejana Lovrena u strane klubove su predmet optužnice protiv Mamića, a tužilaštvo smatra da dvojica igrača nisu imala pravo na 50 odsto transfernog obeštećenja, već da je na taj način Mamić izvlačio novac iz Dinama.

Luka Modrić ispitan je u julu prošle godine zbog sumnje da je dao lažni iskaz, a potom je novinarima rekao da mu je savest mirna i da veruje da će istraga dokazati da nije kriv.

Bivšim funkcionerima fudbalskog kluba Dinamo, braći Zdravku i Zoranu Mamiću, sudi se zbog sumnje da su izvlačeći novac od transfera igrača, utajom poreza i drugim nezakonitim radnjama oštetili zagrebački klub za oko 116 miliona kuna (15,5 miliona evra), a državni budžet za 1,6 miliona evra.

U istom postupku sudi se bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću, koji je izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), i porezniku Milanu Pernaru.

Sudjenje najmoćnijem čoveku hrvatskog fudbala i ostalima počelo je krajem aprila 2017. u osječkom Županijskom sudu, a svi optuženi su odbacili optužbe. Sudi im se u Osijeku zbog Mamićeve povezanosti s više zagrebačkih sudija.