‘Zvezda se izborila za učešće u Evroligi, što niko ne može da joj ospori’

Povodom svih dešavanja koja su kulminirala poslednjih nekoliko dana na relaciji FIBA – ABA liga – nacionalni savezi, Crvena zvezda je na zvaničnom sajtu obavestila javnost da je jedini klub koji je na vreme upozoravao na moguće negativne posledice po košarkaške subjekte u čitavom regionu i davao konkretne predloge za rešavanje problema. Međutim, kako crveno-beli ističu, tada su „neosnovano i neodgovorno napadani sa raznih strana” da žele kontrolu nad ligom iako su, tvrde, jedini predvideli sve ono što se sada dešava.

U celosti vam prenosimo šta je Crvena zvezda objavila na zvaničnom sajtu:

 

„Jedini smo klub u regionu koji je ozbiljno shvatao i otvoreno upozoravao na dopis FIBA od 9. marta 2015. godine kojim se ukida priznanje ABA lige svesni posledica koje mogu naneti veliku štetu klubovima i nacionalnim savezima.

Još na sastanku koji je održan u Beogradu 13. aprila KK Crvena zvezda je jasno iznela ideju o reorganizaciji postojeće ABA lige i njeno potpuno usklađivanje sa normativnim aktima FIBA i Evrolige. Takođe, podsećamo da je KK Crvena zvezda 19. maja poslala primedbe na predlog nacrta Novog društvenog ugovora ABA – Sidro d.o.o. i da je jedini klub koji nije potpisao zajedničko Saopštenje koje je objavljeno posle sastanka u Ljubljani 20. maja. 2015. godine.

Zbog svega ovog navedenog KK Crvena zvezda ne može da snosi bilo kakvu odgovornost za novonastalu situaciju i procep u kome se nalazi ne samo srpska košarka već klubovi i savezi u čitavom regionu. Nejasno nam je zašto na brojne dopise, koji su proteklih dana dospeli u javnost, a koji su na realciji FIBA – ABA liga – nacionalni savezi razmenjivani od oktobra 2014. godine, nismo obavešteni na vreme od strane ABA lige ili od ABA Sidro d.o.o.? Izgubljeno je dragoceno vreme, jer da se pravovremeno reagovalo svi ovi problemi sa kojima smo sada suočeni mogli su biti rešeni. Međutim, neodgovornim ponašanjem pojedinaca klubovi su dovedeni praktično u pat poziciju.

KK Crvena zvezda se apsolutno zalaže za regionalnu ligu, ali koja je normativno poptuno uređena i priznata od strane FIBA, Evrolige i svih nacionalnih saveza u regionu. Interes KK Crvena zvezda je igranje u takvoj regionalnoj ligi i naravno učešće u Evroligi, za šta se izborila na terenu osvajanjem šampionskog prstena u ABA ligi u sezoni 2014/2015, što niko ne može da joj ospori.

Naglašavamo da ima još jako malo vemena, ali da dogovorom svih zainteresovanih strana na zajedničkom sastanku sporna pitanja još mogu da se reše. KK Crvena zvezda će kao i do sada vredno raditi u tom pravcu i istrajaće u svojim namerama.