Zvezda se provukla u Litvaniji, obezbeđen plasman u 1/4 finale

Košarkaši Crvene zvezde Telekom plasirali su se u četvrtfinale Evrokupa, iako su poraženi u Viljnusu od ekipe Lijetuvos Ritasa rezultatom 82:80. Presudan je bio trijumf u prvom meču od 6 razlike. Naredni rival biće ukrajinski Budveljnik.

Tok meča:

1. ČETVRTINA:

Crveno-beli su meč otvorili sa 4 vezana poena iz reketa – Marjanovića i Nelsona. Domaći uzvraćaju istom merom preko Palasiosa. Litvanci igraju čvrstu odbranu, što je rezultitalo sa dve izgubljene lopte Nelsona.

Zvezda ima dosta problema sa odbranom od pika, što domaći koriste i prelaze u vođstvo – 6:4. Ipak, nakon toga Zvezdini igrači prave seriju 9:2 i dolaze do najveće prednosti.

Marjanović za manje od pet minuta postigao već 8 poena i tako nastavio da teroriše Litvance kao što je to radio u Beogradu. Poenima Tejića sa penala Zvezda je povećala prednost na +7 – 17:10.

Na koš uz faul Songaile, odgovorio je Blažič trojkom iz veoma teške pozicije. Nakon 4 vezana poena Litvanaca, Dženkins pogađa dva bacanja, tako da se na prvi odmor otišlo sa vođstvom Zvezde 22:17.

2. ČETVRTINA:

Šuterska klinika na startu druge deonice – za prva dva minuta postignuto je već 12 poena, Zvezda vodi 29:22. Nakon toga, domaći vezuju dve trojke i prilaze na -2 – 27:29.

Crveno-beli su posle tajmauta Radonjića stegli odbranu i trojkama Nelosna i Dragićevića došli do najveće prednosti od +12. Domaći imaju velikih problema u napadu – promašuju i gube lopte. Nakon nerealizovane kontre Zvezde, domaći vezuju 5 poena i smanjuju prednost Beograđana na 7 poena.

Zvezdini igrači ne mogu da promaše van linije 6,75 – nakon Nelsonove trojke odlaze na +11. U finišu, Ritas postiže 4 vezana poena, tako da je konačan rezultat prvog poluvremena 49:42.

Najefikasniji kod Zvezde nakon 20 minuta bio je Nelson sa 11 poena, Dragićević je ubacio 9, a Marjanović 8. U domaćoj ekipi najviše je pokazao Songaila, koji je postigao 10 poena.

3. ČETVRTINA:

Drugo poluvreme oba tima otvaraju poenima ispod koša – Lideke na jednoj, odnosno Marjanovića na drugoj strani.

Razigrali se Litvanci, koji zahvaljujući dobroj odbrani i sigurnošću u napadu prelaze u vođstvo. Najzaslužniji za to bio je Seibutis. Zvezdu ne služi šut za tri u nastavku, a u vođstvu je drži Katić sa 6 uzastopnih poena.

Crveno-beli su stegli odbranu – ne dozvoljavaju domaćima da izgrade poziciju pod košem. Ipak, to nije rezultovalo da se poveća prednost, dugo je na semaforu stajao rezultat 56:61. Četvrtina je okončana poenima Seibutisa – 58:61.

4. ČETVRTINA:

Raško Katić je nastavio seriju iz 3. perioda i ubrzo došao do cifre od 19 postignutih poena – Litvanci nemaju rešenja za centra Zvezde. Ipak, Palasios sa pet vezanih poena ostavlja domaćinima kakvu-takvu šansu – 67:70.

Nakon toga, poenima Songaile, Kuka i Gecevičijusa Ritas prelazi u vođstvo – 74:71. U finišu meča odgvornost je preuzeo Dženikins, koji je približio Zvezdu plasmanu dalje. Ipak, greškama u odbrani crveno-beli su omogućili Litvancima da se ponadaju, ali su se na kraju u penal završnici plasirali među 8 najboljih timova Evrokupa.

Najbolji u redovima Zvezde bili su Katić sa 19 i Neslon sa 16 poena. Kod domaćina najefikasniji su bili Palasios i Seibutis sa po 16 postignutih poena.