Zvezdana godina Džimija Batlera: Od beskućnika do NBA priznanja za najveći napredak u igri (FOTO)

batler
beta

Džimi Batler je ove godine procvetao u pravu NBA zvezdu zbog čega je i proglašen košarkašem koji je najviše napredovao u ligi. Ipak, njegov napredak je doveo i do rivalstva sa saigračem Derikom Rouzom, a sve je završeno ispadanjem iz doigravanja posle očiglednih problema u saradnji. Njih dvojica bi u budućnosti mogli da budu strašan bekovski par, ali za to će Rouz možda morati da prihvati činjenicu da je Čikago dobio novu prvu zvezdu.

 

Naizgled zvuči sjajno da u ekipi imate jednu prekaljenu legendu i košarkaša koji je te godine napravio najveći pomak, kao što je to slučaj sa Derikom Rouzom i Džimijem Batlerom. Međutim, ovaj sjajni bekovski par se na kraju ispostavio kao teret za ekipu Čikago Bulsa.

U šestoj odlučujućoj utakmici plej-of serije koju su „Bikovi“ izgubili od Klivlenda, bilo je evidentno da nešto ne štima u igri. Nakon što je Rouz odlično otvorio meč, dolazi do naglog pada u njegovoj igri.

Kako su primetili izveštači sa meča, izgleda da je u korenu problema bila loša hemija sa Batlerom koji je želeo da bude „prva violina“, a da je to Rouz u nekom svom pasivno-agresivnom maniru suviše lako prihavatio i postao nezainteresovan da rešava napade. Epilog svega je ispadanje u polufinalu konferencije.

Batler sada ima ograničeni satus slobodnog igrača i čini se Bulsi morati da mu plate veoma visoku svotu novca da ostane njihov član. Kao što su ranije otkrili i igrač i tim, obe strane imaju želju da do ovakvog raspleta i dođe.

Tako bi Bulsi (naravno, pod uslovom da Rouz izbegne povrede koje su mu skoro uništile karijeru) imali jedan od najplaćenijih, ali i najkvalitetnijih bekovskih parova u celoj ligi (Batler može da igra i na poziciji niskog krila, ali se čini da je ipak bolji kao bek-šuter).

Ipak, ostaće i da se vidi kako će sve funkcionisati na parketu. Džimi Batler je svakako osokoljen sjajnom sezonom u kojoj je dobio i trofej za igrača koji je najviše napredovao.

Njegovi statistički podaci, igra i samopouzdanje su značajno napredovali u četvrtoj sezoni u najjačoj konkurenciji. Ove godine, on ima najbolje brojke kada su u pitanju koševi, skokovi i asistencije. Najveći napredak je svakako u broju poena koji je sada 20, a pre godinu dana je bio čak za sedam poena manji.

 

To se svakako vidi i po priznanju koje je izborio, kao i po prvom učešću na Ol-star meču. Činjenica je da odlični bek izrasta u pravu zvezdu i biće veoma interesantno videti dalji tok njegove karijere i eventualni napredak. On sada ima 25 godina i još može da unapredi svoju igru.

Odlične partije koje je pružao ove godine bi Batler možda prikazao i ranije da je dobio adekvatnu šansu. Na samom početku karijere, kada je stigao u Bulse kao tek 30. pik, njegov najveći problem je bio činjenica što je na njegovoj poziciji igrao već proslavljeni Luol Deng, pa za njega nije bilo ni mesta.

Zahvaljujući povredama Denga, Batler je dobio šansu da postane starter što je on sve bolje znao da iskoristi. Interesantno, u utakmici iz prošle sezone, Batler je postao igrač koji je najviše vremena proveo na parketu u jednoj utakmici u istoriji Bulsa. Tada je u meču sa tri produžetka čak 60 minuta bio na parketu. Uz veću minutažu došli su i sve bolji učinci i rekordi u postizanju poena.

Da je u stanju da igra dobro i na drugoj polovini terena govori i činjenica da je prošle godine izabran u drugu najbolju defanzivnu petorku. Ipak, u napadu je bio najbolji baš ove godine kada je postavio rekord karijere sa 35 poena u meču. Ove godine je došla i najbolja partija u plej-ofu sa 31 poenom protiv Milvokija. Najbolji učinak protiv Kavsa u polufinalu je bio 29 poena.

Zbog ovakvih partija, nije ni čudo što je Batler izabran za igrača koji je najviše napredovao. Sada ostaje da se vidi da li će on i sledeće sezone ostati u Bulsima i kako će izgledati njegova saradnja sa navodno uvređenim Rouzom.

 

Nema sumnje da će Batler dati sve od sebe da još jednom u životu prevaziđe probleme. Njegova životna priča je kao iz Holivuda i da bi došao do sadašnjeg statusa on je morao mnogo da se pomuči.

Sve je počelo još u detinjstvu, kada su ga napustili prvo otac, pa i majka koja ga je izbacila iz kuće. Njega je i bukvalno tada spasila košarka jer je otišao da živi kod druga sa kojim se upoznao na terenu za basket i zbližio nakon što su se takmičili u šutiranju trojki.

Kada je uspeo da prevaziđe takve probleme, čini se da mu uvrećeni stav saigrača neće predstavljati preveliki problem, pa čak i kada je taj saigrač legenda poput Rouza.