Zvezdi i Evroliga i finale Jadrana: Crveno-beli pobedom ostavili Partizan bez elite

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Partizan sa 81:73 u četvrtoj utakmici polufinalne serije ABA lige. Na taj način došli su do 3-1 u pobedama i obezbedili igranje u Evroligi i naredne sezone.

 

Najefkasniji u pobedi Zvezde bio je Markus Vilijams sa 19 poena, od čega je većinu postigao u drugom poluvremenu, te sa šest u nizu krajem trećeg perioda možda i prelomio meč. Dženkins ga je pratio sa takođe 19 poena, dok je dabl-dabl ostvario Boban Marjanović sa 12 poena i 13 skokova. Dvocifren učinak imali su još Nikola Kalinić sa 11 i Luka Mitrović sa 10 poena.

Partizan je imao samo jednog raspoloženog igrača, ali 25 poena Eda Murića nije bilo dovoljno za majstoricu. Najbolje ga je pratio Nikola Milutinov sa 13 poena uz 8 skokova, opet je podbacio Aleksandar Pavlović sa samo 3 poena (0/7 iz igre).

Najava i tok meča:

Crveno-beli vode sa 2-1 u seriji. Posle pobede u prvom meču pred svojim navijačima 73:64, Partizan je napravio brejk 70:68, koji je Zvezda vratila u subotu 95:85.

Šampion Srbije domaćin je i na ovom susretu, dok bi se eventualni peti meč igrao u sredu pred publikom crveno-belih.

Susret „večitih” rivala prate mnoge poznate ličnosti, a svoje mesto u „Pioniru” zauzeo je i Slavko Vraneš.

Prva četvrtina – 24:22; Pavlović opet nervozan, crno-beli imali ”plus 10”

Dobro je krenulo po po domaćina na ovom meču, ekipu Partizana. Dragan Milosavljević je pogodio najpre sa penala, a potom, atraktivno proturivši loptu kroz noge protivniku, lagano poentirao posle ulaza. Takođe, crno-beli su dobro krenuli i sa defanzivom, Zvezda nije mogla da ih probije, a Milutinov je zakucavanjem za 6:0 primorao Dejana Radonjića da već zatraži tajm-aut.

Zvezda je konačno poentirala preko Vilijamsa, a Dangubić je u narednom napadu ubacio trojku – 6:5. Deluje da je Partizan sa mnogo više energije ušao u večerašnju utakmicu, napravili su crno-beli novu seriju od 6:0 i poveli sa 12:5. To je uspeo da prekine Marjanović, ali je i Mačvan sa druge strane bio siguran – 14:7.

Posle šest minuta igre na parketu se pojavio Saša Pavlović i u prvoj akciji je faulirao Kalinića u napadu. Izuzetno su šuterski raspoloženi košarkaši Partizana, za tili čas su ubacili sedam poena i došli prvi put, posle trojke Tepića, do dvocifrene prednosti – 21:11.

Zvezda je potom preko Dženkinsa vezala pet poena, a onda je Pavlović opet ispoljio nervozu i ponovo je njegova ”žrtva” bio Kalinić. No, reprezentativac Srbije je sa slobodnih bacanja oba puta bio neprecizan – 21:16. Do kraja četvrtine Bezbradica je bio siguran u situaciji „2+1”, a u redovima suparnika Dženkins i Kalinić su bili precizni u šutu za tri poena – 24:22.

 

Druga četvrtina – 12:16; Partizan slab u napadu, Kalinić loš sa bacanja

Odlično je ovu deonicu započeo Milutinov sa četiri poena, a za dva minuta u Zvezdi jedino je Kalinić uspeo da pogodi – 28:24. Jedan od ljubimaca „Delija”, Čarls Dženkins, igra odlično u ovoj polufinalnoj seriji, a novim košem sa polu-distance došao je do 10. poena na meču – 28:26.

Posle nekoliko nerezonskih napada sa obe strane, stvari je na početak postavio Marjanović pošto je sa bacanja doneo izjednačenje – 28:28. Izuzetno neefikasnu četvrtinu za Partizan sjajnim košem iako je bio u padu prekinuo je Mačvan na četiri minuta do kraja prvog poluvremena – 30:28.

Neverovatno zvuči podatak da Kalinić nije pogodio nijedno od četiri slobodna bacanja koliko je izveo. Ali, zato je uspeo da postigne trojku sa osam metara posle čega je Zvezda povela prvi put na meču – 32:33.

Kapiten crveno-belih Luka Mitrović prve poene postigao je sa linije za slobodna bacanja – 32:35. Nakon što je Akojon uzvratio na isti način, usledila je nova trojka gostiju i to preko Jovića – 34:38. Konačan rezultat poluvremena postavio je Edo Murić – 36:38.

  

Treća četvrtina – 22:26; Murić odličan, 8 poena Vilijamsa za dva minuta

Pošto su i jedni i drugi prvi minut odigrali nervozno, konačno su usledili i koševi. Prvi je pogodio Mitrović, ali je Murić uzvratio trojkom – 39:40. Isti košarkaši su ponovo bili precizni za svoje klubove, a Kalinić i Milosavljević su ubacili po trojku – 44:45.

Ponovo je Dženkins bio taj koji je pokrenuo Zvezdu. Prvo je pogodio posle karakterističnog prodora, da bi asistencijom ka Marjanoviću doprineo najvećoj prednosti svog tima od pet razlike – 44:49. Arbitri su potom dosudili tehničku grešku Kaliniću, a Partizan je brzinski napravio seriju od 5:0 – 49:49.

Neverovatni Dženkins je opet pogodio, a do 15. poena došao je šutem van linije 6,75. Istom merom uzvratio mu je večeras raspoloženi Murić – 52:52. Tada je u centar pažnje dospeo Luka Mitrović: prvo je bio precizan sa bacanja, a potom je strahovito sa dve ruke zakucao – 52:56.

Večeras su karakteristične mini-serije, a posle jedne takve Zvezda je otišla na ”plus 6” – 55:61. Blistao je u tim trenucima Vilijams koji je za dva minuta ubacio osam poena, a trojkom Murića Partizan je sa zaostatkom od šest poena ušao u poslednju deonicu – 58:64.

  

Četvrta četvrtina – 15:17; Zvezdi i Evroliga i finale Jadrana

Džaba je bio Partizanu fenomenalni Edo Murić koji večeras igra najbolju partiju otkako je postao član crno-belih (za sada ima 25 poena), kada sa druge strane Vilijams ne može da promaši. Organizator Zvezdine igre je opet do ludila dovodio navijače domaćeg tima – 62:69

Mačvan košem iz reketa smanjuje zaostatak, ali potom pravi faul nad Vilijamsom u poslednjim sekundima napada za crveno-bele, pa Amerikanac održava razliku u korist svog tima – 66:71.

Dodatni problem za crno-bele bio je izlazak iz igre Dragana Milosavljevića zbog petog prekršaja. Ali, šta radi Markus Vilijams, pa to je neverovatno! Čovek izmišlja poene i u ovim trenucima Zvezda igra po njegovim taktovima – 66:73.

Crno-beli su ostali u životu posle koša Tepića sa polu-distance, a zanimljivo je bilo videti da je Akojon promašio oba slobodna bacanja. Sa druge strane silovitim zakucavanjem istakao se Marjanović – 68:75.

Partizan do kraja utakmice nije uspeo da ugrozi ”večitog” rivala, pa je tako Zvezda obezbedila igranje u Evroligi naredne sezone, kao i plasman u finale regionalnog takmičenja.