ZVEZDI POBEDA, a novi problem Partizanu: Milutinov se povredio – 78:64

Nikola Milutinov
Beta

Košarkaši Crvene zvezde savladali su večeras večitog rivala i tako poveli sa 1:0 u finalnoj seriji Superlige Srbije. Crveno-beli nisu odigrali sjajan meč, ali su se bolje snašli i sasvim zasluženo slavili rezultatom 78:64 (17:19, 18:15, 19:10, 24:20). Na taj način je ekipa Dejana Radonjića opravdala ulogu favorita.

  

Možda je delovalo da ćemo videti brejk već na startu, ali do takvog iznenađenja nije došlo. Crveno-beli su večeras opravdali ulogu favorita, iako su veoma nesigurno započeli ovaj duel. Posle neefikasnog starta, Partizan je imao veću inicijativu i tako u prvom delu (donekle) i kontrolisao igru. Međutim, veliki problem crno-beli imali su u napadu. S druge strane, odbrana je mnogo bolje funkcionisala, a najveće zasluge za to idu iskusnom centru Milanu Mačvanu koji je odigrao veoma efikasnu utakmicu.

Crvena zvezda je meč prelomila u trećoj deonici koju je dobila rezultatom 19:10. Neočekivano dobro odigrao je večeras Majk Cirbes i on je u većem delu i „vukao” igru u crveno-belom taboru. Zvezda je održavala prednost u poslednjoj četvrtini. Ipak, u ovoj deonici se dogodio i veliki hendikep za crno-bele, jer je Nikola Miutinov prilikom ofanzivnog skoka fauliran od strane Lazića, a tom prilikom je nezgodno doskočio i sa bolnom grimasom, držeći se za nogu, otišao na klupu za rezerve. 

Dešavanja uoči i tokom utakmice: 

– Sat i po uoči početka novog derbija, 10. ove sezone, ispred dvorane „Pionir” stvorila se gužva. Više o tome pročitajte klikom na: Ispred ‘Pionira’ gužva, a unutra Jaka Blažič ne maši (FOTO+VIDEO)

– Trener crveno-belih večeras neće moći da računa na povređenog Stefana Jovića, dok su dobre vesti za Crvenu zvezdu to što će Bobi Marjanović ipak istrčati na parket, iako je njegov nastup bio neizvestan.

– NBA poseta! Nikola Vučević je ponovo u „Pioniru”. Crnogorski internacionalac i sjajni centar Orlanda bodriće crveno-bele večeras.

Pročitajte još: Vučević oduševljen Zvezdom: Voleo bih jednom da zaigram u crveno-belom, Marjanović je moj favorit

 

Prva četvrtina: Crvena zvezda – Partizan 17:19

Prvi napad imala je Zvezda. Standardno raspoložen u mečevima sa večitim rivalom, Milan Mačvan, odlično je odradio posao u odbrani. Faul u napadu napravio je Branko Lazić, koji je ponovo ušao u duel sa Sašom Pavlovićem. Prvi šut uputio je mladi Vanja Marinković, „pucao” je sa desetak metara i promašio.

Ponovo je Mačvan odlično odigrao odbranu, a veliki promašaj zabeležio je Luka Mitrović.

Kao kap! Mačvan postiže prvi koš u visokom luku, preko ruke – 0:2. Pavlović je pokušao za tri poena, nije uspeo. Ubrzo je Mitrović to kaznio, pogotkom za preokret – 3:2. Zvezda u seriji. Posle lošijeg starta, preuzeo je domaćin kontrolu. Cirbes je povećao na 5:2, a mini seriju prekida Pavlović – 5:4. Crno-beli su se dosta izmašili, nije baš najbolje funkcionisao napad, ali je odbrana vođena od strane iskusnog Milana Mačvana odlično odrađivala posao.

Ekipa Duška Vujoševića je sada u seriji i dolazi do preokreta – 5:7. Najviše se istakao Mačvan. Ali, Vilijams donosi egal – 7:7. Na strani pogađa Milutinov (7:9). Solidan tempo utakmice.

Crvena zvezda ponovo vodi, posle sjajne akcije koju je realizovao Nikola Kalinić efektnim polaganjem – 11:9. Sa visine penala pogađa Cirbes, a potom i pravi sjajnu blokadu – 13:9. Međutim, Tepić trojkom uz zvuk sirene prekida Zvezdinu seriju od 6/0 – 13:12. Nastavljaju da se ekipe smenjuju u vođstvu, Tepić od vrh table pogađa za 13:16. U poslenji minut Partizan ulazi Sa „+4” (15:19) i to zahvljujući Draganu Milosavljeviću koji je pogodio trojku. Ipak, prva deonica završava se sa samo dva poena razlike – 17:19.

 

Druga četvrtina: Crvena zvezda – Partizan 18:15

Scenario sličan kao sa početka meča. Ponovo neefikasan start. Prvih minut i po igre u nastavku nismo videli pogodak ni na jednoj strani. Nekoliko loših poteza, promašaja… Da bi Dalo vratio „+4” – 17:21. Posle greške Nikole Milutinova, Bobi Marjanović postiže prve poene, a pravi i ofanzivan skok za dodatno slobodno bacanje – 20:21.

Sa linije slobodnih bacanja polovičan učinak imao je Mačvan – 1/2 (20:22). Veoma dobar ritam utakmice, brz tempo igre, i veoma neizvestan meč. Zvezda je činila sve da se približi Partizanu i uspevala je u tome – 25:26.

Posle tajm-auta koji je zatražio Duško Vujošević crveno-beli su napravili preokret – 27:26. Saša Pavlović je ušao u seriju promašaja, što je domaćinu dozvolilo da poveća prednost, razigrani Crbes zakucava za 29:26. 

Prvi dvocifreni igrač ovog finala je Milan Mačvan, koji je prekinuo seriju crveno belih – 29:27. Na drugoj strani pogađa Vilijams, a novi, šesti promašaj beleži Pavlović (31:27).

Do svoje prve trojke, a 13. poena na meču dolazi Milan Mačvan (33:31). Kod Zvezde ulogu vođe večeras imao je Majk Cirbes koji beleži 12. poen. Ali, Mačvan ne prestaje! Još jedna trojka – 35:34. Zahvljujući njemu Partizan smanjuje razliku u samoj završnici druge četvrtine.

 

U prvih 20 minuta Partizan je sjajno predvodio Mačvan sa 16 poena i 7 skokova, uz indeks korisnosti od 26, dok je u taboru crveno belih jedini dvocifreni Cirbes sa 12 poena i četiri skoka.

Treća četvrtina: Crvena zvezda – Partizan 19:10

Drugo poluvreme je imalo isti uvod kao i prvo, čvrsto sa obe strane, bez lakih koševa, ali se domaća ekipa bolje snašla i povećala prednost. Opet je Cirbes imao mnogo prostora, na drugoj strani Pavlović nikako nije uspevao da pronađe svoj ritam, a Marinković i Andrić su povezali nekoliko promašenih šuteva za tri poena – 43:40. Nastavila je Zvezda u svom ritmu, Partizan nije mogao i dalje da pronađe kvalitetan napadački ritam, pa tako nije uspevao da preokrene rezultat u svoju korist u ovom periodu igre – 46:41.

Peta izgubljena lopta za Sašu Pavlovića, koji je večeras prikazao veoma lošu igru. Do sada je pogodio samo ono polaganje sa početka meča, a njegove greške su umnogome uticale na rezultat. 

Svoju drugu trojku, za najubedljiviju prednost u dosadašnjem toku meča, pogađa Dangubić – 50:42.

Jedini raspoložen u redovima Partizana bio je Milan Mačvan koji pogotcima sa linije penala dolazi do 22 poena. U završnici trećeg perioda Zvezda je došla do maksimalnih 10 poena razlike, prve dvocifrene večeras – 54:44.

Četvrta četvrtina: Crvena zvezda – Partizan 24:20

Na startu poslednje deonice Mačvan i Andrić su smanjili zaostatak Partizana, ali Mačvan nije uspeo pod svojim košem da sačuva Mitrovića koji se izborio za loptu i iznudio faul krilnog centra Partizana, koji je potom zbog prigovora dobio tehničku grešku. Posle minuta odmora koji je zatražio Vujošević, kapiten Partizana Dragan Milosavljević je ubacio pet poena i smanjio na 60:53.

„Stegli” su odbranu crveno-beli, potpuno zaustavili aktuelnog šampiona na skoro dva minuta, a pogoci najraspoloženijeg igrača domaćih, Cirbesa, kao i reprezentativca Srbije Dangubića, doneli su 62:53 Crvenoj zvezdi na početku 36. minuta.

Tada se dogodio i veliki hendikep za crno-bele, jer je Nikola Miutinov prilikom ofanzivnog skoka fauliran od strane Lazića, a tom prilikom je nezgodno doskočio i sa bolnom grimasom, držeći se za nogu, otišao na klupu za rezerve, pa je slobodna bacanja umesto njega morao da izvede Vanja Marinković, koji ga je i zamenio.

Utakmica je potpuno izgubila ritam u poslednjim minutima. Dosta prekida, tajm-auta, tehničkih grešaka…