Zvezdini pioniri gosti na finalu Lige šampiona

Juniori Crvene zvezde, igrači rođeni 2000. godine zahvaljujući kompaniji Gasprom boraviće od 23. do 25. maja u Lisabonu i tom prilikom posmatrati finalni meč Lige šampiona.

U okviru međunarodnog dečijeg društvenog projekta “Fudbal za prijateljstvo”, koji organizuje ruski gigant koji je ujedno i jedan od sponzora najkvalitenijeg fudbalskog takmičenja na Starom kontinentu, učestvovaće dečaci uzrasta od 12 – 14 godina iz 16 zemalja Evrope. Srbiju će predstavljati Crvena zvezda. Tim povodom, na stadionu Crvene zvezde je održana konferencija na kojoj je ispred kompanije Gasprom prisustvovao gospodin Pavel Persidski, Generalni Direktor kompanije “Južni tok” za Srbiju, zatim Ivan Ivanović, zvanični Ambasador projekta za Srbiju i Srđan Vasiljević, direktor Omladinske škole fudbala FK Crvena zvezda, kao i Marko Kojić, kapiten mladog tima FK Crvena zvezda.

– Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da predstavim i najavim novu etapu projekta “Fudbal za prijateljstvo”. Prošlogodišnje iskustvo nam je pokazalo da je projekat izazvao veliko interesovanje i pozitivne rezultate kod učesnika. Cilj nam je da mladi fudbaleri usvoje principe kao što su tradicija, mir, prijateljstvo, pobeda, zdravlje, jednakost, fer plej i predanost. Uspeli smo da popularišemo prijateljstvo i jednakost u sportu. U martu ove godine odlučili smo da broj zemalja učesnica povećamo sa osam sa 16. To su: Belorusija, Bugarske, Francuske, Holandije, Hrvatske, Italije, Mađarske, Nemačke, Poljske, Portugala, Rusije, Srbije, Slovenije, Turske, Ukrajine i Velike Britanije. Takođe, drago nam je što će svi učesnici Drugog dečijeg foruma imati priliku da posmatraju centralni događaj, a to je finale Lige šampiona na stadionu “Svetlost” u Lisabonu. Zemlja je lopta, fudbal pokreće svet – istakao je gospodin Persidski.

Zvanični Ambasador projekta za Srbiju biće najpopularniji srpski voditelj Ivan Ivanović koji će zajedno sa mladim Zvezdinim nadama putovati u Portugal.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam izabran za Ambasadora jednog ovakvog projekta. Posebnu težinu svemu daje to što je prošle godine na mom mestu bio Dule Savić, koji je evropska i svetska fudbalska legenda. U toku je i konkurs za najboljeg mladog izveštača koji traje do 18. aprila a pobednik će zajedno sa nama putovati u Lisabon. Na ovaj način pored promovisanja fudbala, biće promovisano i sportsko novinarstvo – rekao je Ivanović.

Direktor Zvezdine Omladinske škole Srđan Vasiljević preneo je utiske sa prošlogodišnjeg finala Lige šampiona u Londonu.

– Utisci sa Vemblija su bili veličanstveni. Zahvaljujem se kompaniji Gasprom što nam je omogućila da budemo deo jednog ovakvog projekta koji promoviše fudbal i prijateljstvo. Dečaci su pokazali potencijal u razvoju navedenih principa koje promoviše kompanija Gasprom, a čiji je glavni promoter jedan od najboljih fudbalera Evrope u istoriji, Franc Bekenbauer – naglasio je Vasiljević.

Kapiten generacije 2000. godišta Marko Kojić sa nestrpljenjem iščekuje da upozna vršnjake iz drugih evropskih zemalja.

– Veoma mi je drago što ću sa svojim drugovima predstavljati Crvenu zvezdu na finalu Lige šampiona. U Lisabonu ćemo se truditi da na najlepši način predstavimo Crvenu zvezdu i da sa vršnjacima iz drugih zemalja kroz druženje ostvarimo nova prijateljstva – rekla je mlada nada crveno-belih.