ZVEZDINO PROLEĆE – 25 GODINA KASNIJE: Moskovski CSKA večeras u “PAKLU” Marakane!

Crvena zvezda
BETA

Florijana, Irtiš, Sparta, Krasnodar, BATE, Keln i Arsenal su prošlost. Sadašnjost je CSKA, a budućnost?

Fudbaleri Crvene zvezde od 18 časova igraju na svom stadionu protiv Moskovljana prvu utakmicu šesnaestine finala Lige Evrope, dok je revanš 21. februara u Rusiji.

 

Biće to prve utakmice crveno-belih na međunarodnoj sceni još od 1992. godine. Tada su, kao aktuelni evropski prvaci, u grupi Kupa šampiona bili iza Sampdorije, a ispred Anderlehta i Panatinaikosa, ali je dalje – u finale – išao samo prvoplasirani.

Zbog ratnog stanja u državi, Zvezda je kao domaćin igrala u Budimpešti i Sofiji, ali je i pored toga uspela da upiše tri pobede (uz tri poraza). Savladani su Anderleht (3:2) i Panatinaikos (2:0 i 1:0), dok je Sampdorija oba puta bila bolja (2:0 i 3:1), a Anderleht jednom (3:2).

Taj poraz u Briselu, 15. aprila 1992, bio je poslednja utakmica Crvene zvezde tokom takozvanog “evropskog proleća”.

Zanimljivo, i više nego duplo ranije crveno-beli su igrali svoju poslednju internacionalnu utakmicu u februaru. Pre 56 godina, 14. februara 1962, u četvrtfinalu Kupa sajamskih gradova, “razbijen” je Espanjol 5:0. Potom je u aprilu Barselona bila uspešnija od srpskog predstavnika.

 

Iako je to malo ko mogao da očekuje u junu, pa i julu i avgustu, Crvena zvezda je ove sezone uspela da se vrati na veliku scenu i posle 10 godina zaigra u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja, a posle 25 i da prezimi.

Sve je to samo put povratka Crvene zvezde tamo gde joj je mesto, često ističe Vladan Milojević, aludirajući na Ligu šampiona u kojoj najtrofejniji srpski klub nije igrao od pomenute 1992. godine.

Do uvođenja sankcija Ujedinjenih nacija našoj državi, Crvena zvezda je za 22 godine 11 puta dočekala proleće u Evropi, a vezala je 24 sezone u nekom od evro-kupova.

Nadaju se svi u klubu da je ova sezona prekretnica i povratak na stare staze…

Ekipa je pokazala da može mnogo toga, da se ne obazire na predviđanja, već igra srcem. Zato, ako protiv CSKA bude bio isti pristup, slobodno možemo da postavimo pitanje – ko je sledeći?

Ako, ipak, crveno-beli budu eliminisani, svakako zaslužuju jedno veliko “bravo” za ono što su prikazali do sada. A, počelo je još u junu, prvim kolom i duelima sa malteškom Florijanom.