DAN KADA JE UBIJENO SKORO TRI HILJADE LJUDI: Otkriveno kako je DŽORDŽ BUŠ reagovao na napad na Ameriku

Sjedinjene Američke Države ali i ceo svet danas se sećaju napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku i na Pentagon u Vašingtonu 11. septembra 2001. godine u kojima je poginulo 2.977 ljudi. Zahvaljujući beleškama bivšeg portparola Bele kuće pisanim na današnji dan 2001. znamo i kako je na vest o terorizmu reagovao tadašnji predsednik SAD Džordž Buš.

11. septembar
Wikipedia/Kolaž

Napadi 11. septembra 2001. bili su serija koordinisanih terorističkih napada protiv Sjedinjenih Američkih Država koji su se dogodili u utorak, 11. septembra 2001. godine.

Prema zvaničnom izveštaju sve je počelo nakon što je Al Kaida, militaristička vehabijska organizacija, otela 4 američka aviona. Dva su udarila u Svetski trgovinski centar (STC) na Menhetnu u Njujorku. Treći avion je udario u Pentagon, glavno sedište Ministarstva odbrane SAD u Vašingtonu. 

Četvrti avion se srušio u ruralnom delu Pensilvanije, 130 kilometara istočno od Pitsburga nakon što su putnici pružili otpor otmičarima. Pretpostavlja se da je ovaj avion trebalo da udari u Kapitol, zgradu američkog kongresa, Belu kuću ili Kemp Dejvid.U napadima je poginulo 2.977 osoba i po tome 11. septembar 2001. godine predstavlja najveći kopneni napad na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država. 

Tadašnji predsednik SAD Džordž Buš bio je u poseti Floridi u trenutku napada. Predsednički avion se vinuo u vazduh čim se saznalo za udare, a šest strana beležaka portparola Bele kuće Ari Flejšera jedini su originalni transkripti onoga što su Buš i njegovi saradnici govorili u avionu.

– Želim kući što pre. Ne želim da me taj neko drži izvan Vašingtona – rekao je Buš odmah po ulasku u avion.

Međutim, tajna služba je odbila zahtev tvrdeći da ne mogu da garantuju bezbednost predsednika. Avion je prvo sleteo na aerodrom u Luizijani, pa u bazu u Nebraski, a u Vašington su sleteli tek uveče. 

Iz beleški se vidi i da su Buša preplavile sirove emocije i da je bio nestrpljiv da se osveti.

– U ratu smo. Kada otkrijemo ko je ovo učinio, neću im se dopasti kao predsednik. Neko će platiti – rekao je Buš u telefonskom razgovoru tadašnjem potpredsedniku Diku Čejniju.

SAD su za napade optužile terorističku mrežu Al Kaida i njenog tadašnjeg vođu Osamu bin Ladena, a čitav događaj smatra se najvećim terorističkim aktom u 21. veku koji je imao ogromne društvene, ekonomske i socijalne posledice po ceo svet.

Nakon napada, Bela kuća objavila je rat terorizmu u svetu. Bin Laden je uhvaćen i ubijen u proleće 2011. godine na jednom imanju u Pakistanu gde se krio.