12 DAN RATA U UKRAJINI: Više od milion i po izbeglica, raste i BROJ POGINULIH

Tokom druge runde pregovora Kijeva i Moskve bilo je dogovoreno da se omoguće humanitarni koridori, kako bi civili mogli da se evakuišu. Međutim, juče je po drugi put propalo uspostavljanjeg takvog koridora iz Marijupolja.

Printscreen Twitter/@rohanduaT02

Da li će treća runda pregovora doneti neke promene, prema najavama bi trebalo da se sazna danas.

Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava objavila je da su do 5. marta preminula najmanje 364 civila, dok ih je još 759 ranjeno.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da je Rusija uništila skoro sve ukrajinske borbene avione, dok je Vladimir Putin rekao svom turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu da bi Moskva zaustavila svoju vojnu operaciju kada bi Kijev položio oružje i ispunio ruske zahteve.

Za to vreme, ukrajinski premijer Denis Šmigal saopštio je da je potpisao zvaničan zahtev stranim vladama da isključe Rusiju i Belorusiju iz članstva u MMF-u i Svetskoj banci.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice, Filipo Grandi, rekao je da je od početka ruske vojne intervencije više od milion i po izbeglica prešlo iz Ukrajine u susedne zemlje.