130 SADNICA STIGLO U KIKINDU: Nastavlja se velika akcija pošumljavanja Srbije (FOTO)

Meridian/Nemanja Dedović

Akcija pošumljavanja, koju u pet lokalnih samouprava sprovodi domaća kompanija u saradnju sa Ministarstvom zaštite životne sredine, nastavljena je u Kikindi, kojoj je kompanija donirala 130 sadnica.  

Državni sektretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Robert Jakša ističe da ministarstvo potpuno podržava ovu višemesečnu akciju, putem koje će, kompanija Meridian donirati više od 1.000 sadnica.

Ministarstvo iz kojeg dolazim pridaje maksimalnu važnost pošumljavanju, što dokazuje i godišnji iznos subvencija koje izdvajamo za ovu namenu. Primer kompanije Meridian je za nas značajan, jer je reč o privatnoj kompaniji koja je prepoznala značaj ozelenjavanja za očuvanje životne sredine i dala dobar primer javno – privatne saradnje na polju zaštite životne sredine – izjavio je državni sekretar.

Meridian/Nemanja Dedović

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač dodaje da Grad Kikinda i Severnobanatski okrug zajedno sa resornim Ministarstvom, godinama preduzimaju intenzivne mere kako bi se povećao nivo pošumljenosti u ovom delu Srbije.

–  Zato je donacija kompanije Meridian dobro došla, jer daje doprinos povećanju udela zelenih javnih površina u našem gradu. Još jednom se zahvaljujem Ministarstvu i kompaniji Meridian, i nadam se da ćemo u najskorije vreme sarađivati na novim zelenim projektima – rekao je Lukač.

Podsetimo, protekle nedelje opštini Bela Crkva donirane su 133 sadnice lipe, čime je i formalno započeta akcija sadnje u ukupno pet lokalnih samouprava, koju sprovodi kompanija Meridian u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sa ciljem unapređenja kvaliteta životne sredine.

Pored Kikinde i opštine Bela Crkva, akcija će u narednim danima obuhvatiti i Bačku Palanku, Novi Sad i Suboticu. Kako kažu u kompaniji, ovo je samo prva faza, a u naredne tri godine nastaviće se akcije sadnje. Predviđena je i donacija značajnih sredstava lokalnim samoupravama za potrebe planskog uređenja zemljišta i terena na kojima će biti formirani bolji uslovi za “više kiseonika” za buduće generacije.