IMA IH OKO HILJADU: Menja se Zakon – Svi OSPORENI DOKTORATI uskoro će biti priznati!

Doktorati stečni na fakultetima koji u trenutku izdavanja diploma nisu imali ispunjene sve formalne uslove biće priznati, pišu Večernje novosti.

pixabay.com

Kako list navodi, sporni doktorati će biti priznati, jer je to predviđeno izmenama Zakona o visokom obrazovanju koje je pripremilo Ministarstvo prosvete i koji će u se u drugoj polovini septembra naći pred poslanicima.

Prema saznanjima Novosti, neće se dovoditi u pitanje magistarske i master diplome, kao i diplome osnovnih studija akademaca koji su ispite polagali kod profesora s osporenim doktoratima.

Na ovaj način biće razrešen sukob između ranijeg stava Komisije za akreditaciju i Ministarstva prosvete, napominje list, budući da je Komisija osporavala kvalifikacije profesora fakulteta i visokih škola.

Procenjuje se da spornih doktorata ima oko hiljadu, a da je nekoliko desetina njihovih vlasnika zaposleno u visokom obrazovanju.

Novosti pišu i da je izmenama Zakona predviđen produžetak roka starijim studentima za godinu dana, kao i uvođenje menadžera na visokim školama i akademijama.