18.000 LJUDI PONOVO ĆE DATI SVOJ GLAS! Izbor PONIŠTENI na OVIH 15 biračkih mesta

Glasačka kutija
Printscreen/Youtube.com

Republička izborna komisija (RIK) počela je sinoć sednicu o spornim biračkim mestima na kojima je bilo teških grešaka i koja nisu ušla u verifikaciju. Takvih biračkih odbora je ukupno 163, od kojih su na 15 ranije u sredu poništeni izbori na osnovu prigovora, dok se RIK izjašnjava o preostalih 148, piše Blic".

 

Izbori će biti poništeni na 15 biračkih mesta, a na tim mestima upisano je više od 18.000 birača, prenosi RTS-

 
U ponoć ističe rok za proglašenje konačnih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora, ali je Republička izborna komisija (RIK) donela odluku o ponavljanju izbora na 15 biračkih mesta, koji će najverovatnije biti održani u sredu, 4. maja.

RIK se do dva sata iza ponoći izjašnjavala oko 150 spornih biračkih mesta koja nisu ušla u verifikaciju i na kojima je došlo do “teške greške”.

Za nekoliko njih odlučeno je da se ponovo prebrojavaju glasovi.

RIK će izjašnjavanje o preostalim spornim biračkim mestima nastaviti danas, kada se očekuje i ponovno otvaranje vreća sa biračkih mesta za koje je doneta odluka o ponovnom prebrojavanju glasova.

U dosadašnjem toku sednice, koja je počela sinoć oko 22.30 sati, RIK se izjasnio o 59 biračkih mesta, od kojih je u 46 slučajeva verifikovao izborne rezultate, za 12 njih se odlučio na ponovno prebrojavanje glasova, dok je rezultate sa jednog biračkog mesta anulirao.

Preostalo je da se izjasni o 89 biračkih mesta sa teškom greškom.

Očekuje se da ponovno prebrojavanje glasova za biračka mesta za koja to RIK odluči.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević pojasnio je na početku sednice RIK-a da se odlučuje na koji način će glasovi sa tih biračkih mesta biti vraćeni u bazu.

Za to, kako je istakao, postoje dva načina – da se glasanje anulira ili da se zapisnici, tamo gde je moguće, gde je zapisnik validan i postoje greške koje se mogu ispraviti, vrati nazad u bazu sa brojevima.

Izbori poništeni na 15 mesta

Nakon odluke da se ponište izbori na dva biračka mesta u Vranju i Jagodini, RIK je odlučio da budu poništeni rezultati izbora na još 13 mesta – dva u Beogradu, pet u Nišu, na još po jednom u Vranju i Jagodini i po jednom u Užicu, Kladovu, Bačkoj Topoli i Sremskim Karlovcima.

Za sada će izbori biti ponovljeni na ovim biračkim mestima:

-Novi Beograd, biračko mesto broj 22

-Beograd, Palilula biračko mesto broj 48

-Niš, Medijana, biračko mesto broj 4

-Niš, Palilula, biračko mesto broj 28

-Niš, Pantelej, biračko mesto broj 13

-Niš, Pantelej, biračko mesto broj 16

-Niš, Pantelej, biračko mesto broj 23

-Vranje, biračko mesto broj 24

-Vranje, biračko mesto broj 65

-Jagodina, biračko mesto broj 29

-Jagodina, biračko mesto broj 57

-Sremski Karlovci, biračko mesto broj 5

-Bačka Topola, biračko mesto broj 9

-Užice, biračko mesto broj 86

-Kladovo, biračko mesto broj 24

Predlog da se ponove izbori na Čukarici, biračkom mestu 59 je odbijen.

Republička izborna komisija odlučuje o spornim biračkim mestima, na kojima je bilo teških grešaka i koja nisu ušla u verifikaciju.

U pitanju je odlučivanje o logičko-računskim greškama u zapisnicama o radu biračkih odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika.

Članovi RIK-a se izjašnjavaju o svakom pojedinačnom biračkom mestu, tako da se očekuje da sednica potraje do ranih jutarnjih sati.

Republička izborna komisija je, do sada, naložila da se ponovo prebroje listići iz džakova sa 12 biračkih mesta, a anulirani su rezultati sa biračkog mesta broj 70 u Smederevu.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević pojasnio je da RIK večeras odlučuje na koji način će glasovi sa tih biračkih mesta biti vraćeni u bazu.

Za to, kako je istakao, postoje dva načina – da se glasanje anulira ili da se zapisnici, tamo gde je moguće, gde je zapisnik validan i postoje greške koje se mogu ispraviti, vrati nazad u bazu sa brojevima.

Ranije danas lideri opozicionih stranaka su otišli u RIK sa ciljem da provere glasačke listiće i zapisnike sa biračkih mesta. Trenutno su u skupštini predstavnici svih stranaka, koji proveravaju glasačke listiće.

Kako saznaje “Blic”, u četvrtak uveče u 20h neće biti proglašeni konačni rezutlati izbora, jer je pitanje šta će biti sa još 164 biračka mesta gde su primećene manje ili veće nepravilnosti.

Lider Dveri Boško Obradović izrazio je sumnju da je odlaganje RIK-a da analizira 164 biračka mesta namerno da bi se našao način da se pojedine opozicione liste spuste ispod cenzusa, a da se naprednjacima poveća broj poslanika.

“Iz nepoznatih razloga RIK odlaže analizu ovih 164 biračkih mesta i naša opravdana sumnja je da se traži način kako da se izvrši manipulacija na tih 164 biračka mesta da bi se određene liste spustile ispod cenzusa i time pod Dontovom sistemu podigao broj narodih poslanika koji pripadaju SNS-u”, rekao je Obradović.

Kritike na račun RIK-a stižu još od izborne noći i objavljivanja preliminarnih rezutlata izbora sa ozbiljnim zakašnjenjem.

U sredu je Nova stranka Zorana Živkovića saopštila da traži hitnu ostavku predsednika RIK-a, a Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića je iznela tvrdnje da RIK i SNS manipulišu zapisnicima i biračkim mestima.

Opozicija je jedinstvena u oceni da se namerno odugovlači sa proglašenjem konačnih rezultata izbora kako bi se liste koje su na ivici cenzusa, poput koalicije DSS-Dveri i SDS-LDP-LSV, spustile ispod 5 odsto i ostavile van parlamenta.

Sa druge strane lider radikala Vojislav Šešelj optužuje RIK da se stavio u funkciju “izvršenja američke volje” da bi omogućio pomenutim listama da dobiju poslaničke mandate u Skupštini Srbije.

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić rekao je i da naprednjaci traže uvid u izborni materijal uz ocene da se na RIK vrši pritisak.