24. DAN RATA: Nema naznaka za skori prekid vatre, u Harkovu su granatirani UNIVERZITET I DVA STAMBENA BLOKA

Najmanje jedna osoba je poginula u Kijevu, a više je ranjeno kada su na stambenu zgradu pali ostaci srušenog projektila.

Foto: screenshot/youtube.com

U Harkovu su granatirani univerzitet i dva stambena bloka. U okolini Lavova na zapadu Ukrajine pogođen je pogon za remont aviona.

Iz skloništa ispod pozorišta u Marijupolju, koje je gađano pre dva dana, spaseno je 130 civila. Još oko 1.300 je pod ruševinama, a potraga za njima se nastavlja.

U Donjecku, na istoku zemlje, četiri osobe poginule su prilikom pada projektila koji je ispalila ukrajinska vojska, saopštile su vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da vojska te zemlje još drži ključna područja koja Rusija pokušava da zauzme.

U govoru pred desetinama hiljada građana na stadionu “Lužnjiki” u Moskvi povodom osmogodišnjice pripajanja Krima Rusiji, Vladimir Putin poručuje da je cilj vojne operacije u Ukrajini spasavanje naroda u Donbasu od genocida.

“Odavno nismo imali takvo jedinstvo. Padaju mi na pamet reči iz Svetog Pisma: ‘Nema veće ljubavi od one da neko položi život za svoje prijatelje”, istakao je Putin.

Nastavljaju se i intenzivni diplomatski napori. Turski predsednik ponudio je Putinu i Zelenskom da ih ugosti u Ankari ili Istanbulu.

Glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski kaže da su za sada najviši stepen saglasnosti s Kijevom postigli po pitanju vojne neutralnosti Ukrajine.