4 SRPSKA GRADA U “LJUBIČASTOJ ZONI”: Vazduh u njima noćas je bio “OTROVAN”, a ni danas nije bolje (FOTO)

U četiri grada Srbije, po indeksu kvaliteta vazduha mobilne aplikacije AirVisual, vazduh je noćas bio “opasan po zdravlje”, a nešto bolja situacija je od jutros, ali ne i u područijima gde se zadržala magla, a u kojima je, pokazuje AirVisual, kvalitet vazduha označen crvenom bojom, što znači “nezdrav”.

Pixabay.com

Nišlije, Valjevci, Čačani i Beograđani su po klasifikaciji ove popularne mobilne aplikacije koju koristi veliki broj građana, protekle noći udisali vazduh obojen ljubičastom bojom, koja opisuje indekse zagađenja veće od 200 i označava da je vazduh “opasan po zdravlje”.


AirVisual je glavni grad Srbije po tome svrstao na peto mesto po zagađenosti vazduha u svetu.

Najopasnije je, međutim, bilo u Nišu gde je skala AirVisual stigla do 276, u Valjevu i Čačku su se ti parametri kretali između 240 i 270, a deo Beograda koji je najduže ostao u ljubičastoj zoni bio je Kotež, sa indeksom kvaliteta vazduha od čak 290!

I jutarnji pogled na mapu AirSrbija na Balkanu pokazuje da je većina mesta u Srbiji, naročito ona u kojima se zadržala magla, obojena u crveno što predstavlja “nezdrav” vazduh, odnosno da je prisutno drastično povećano zagađenje suspendovanim česticama PM10 i PM2,5. Čačak je, međutim, ostao u ljubičastoj zoni sa indeksom kvaliteta većim od 200.

U isto vreme, sajt državne Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) vazduh četvrte kategorije koji se kvalifikuje kao “zagađen”, pokazuje u Beogradu, Pančevu, Velikim Crljenima, Valjevu, Užicu i Boru. Aparati SEPA jutros rekordno zagađenje PM2,5 česticama beleže u Nišu (75,6 mikrograma po kubnom metru), a PM10 česticama u Pančevu (99,1 mikrograma po kubnom metru).

Za razliku od aplikacije AirVisual, na mapi SEPA Čačak nije ni u crvenoj, a kamoli ljubičastoj zoni, već je jutros “obojen” u zeleno, što znači vazduh “odličnog” kvaliteta!

Razlog otkriva prosti klik na mapu Agencije o trenutnom zagađenju vazduha u Srbiji – u ovom gradu, naime, uopšte ne mere čestično zagađenje, već koncentracije azot dioksida i ugljen monoksida koje su ispod graničnih vrednosti, pa je po njima, a shodno indeksima SEPA, vazduh “odličan”!

Vazduh bukvalno možemo i da vidimo i mirišemo

Vremenski uslovi u našoj zemlji poslednjih dana, uz aktuelno zagađenje tokom zimske sezone izazvane pojačanim grejanjem uz sve ostale izazivače zagađenja, praktično su “idealni” da imamo tako dramatične podatke o čestičnom zagađenju, pogotovo u gradovima koji se nalaze u kotlinama i nizijama.

– Smanjenje vazdušnog pritiska i zadržavanje magle u nizijama, gde imamo niže noćne temperature, dovode do povećane kondenzacije vazduha ali i koncentracije PM suspendovanih čestica, koja se u vidu smoga zadržava nad urbanim sredinama, zbog čega vazduh bukvalno možemo i da vidimo i mirišemo – kaže Biljana Mladenović, rukovodilac za kvalitet vazduha u valjevskom Zavodu za javno zdavlje.

Zagađenje PM suspendovanim česticama je najopasnije po ljudsko zdravlje, a Svetska zdravstvena organizacija je PM čestice, smešu prašine, dima i čađi koje nastaju kombinovanim uticajem grejanja, saobraćaja i industrije, proglasila odgovornim za smrt 3.600 ljudi u Srbiji svake godine. Više od polovine tog broja su žitelji Beograda.

Naučne studije sprovedene ove godine širom sveta, o čemu je “Blic” već pisao, pokazuju da je u sredinama koje su biče najviše i u najdužem vremenskom period pogođene ovim aerozagađenjem, dolazilo i do više slučajeva infekcije korona virusom i težih posledica COVID-19, s obzirom da PM čestice, kao najsitniji polutant, stižu do najudaljenijih delova pluća i sem respiratornog napadaju i kardiovaskularni sistem.

I u Nišu stanje alarmantno

Vazduh u Nišu i minule noći bio je među najzagađenijim u Srbiji. Gusta magla koju prati karakterističan neprijatano oštar miris počela je da se spušta na grad već u večernjim časovima i na momente je posle ponoći vidljivost bila smanjena na nekoliko desetina metara.

Na mernom mestu kod OŠ „Sveti Sava“, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u jedan čas iza ponoći izmerena je koncentracija PM 10 čestica od 236,86 mikrograma po metru kubnom što je skoro pet puta više od dozvoljene granice koja iznosi 50 mikrograma po kubiku vazduha.

U istim terminu na ovom mernom mestu utvrđena koncentracija PM 2,5 čestica iznosila je 177,21 mikrogram pometru kubnom. Utvrđene vrednosti su bile najviše u proteklih sedam dana.

SIMPTOMI KOJE NE SMETE IGNORISATI! Pet znakova da vam otkazuju PLUĆA