45. DAN RATA U UKRAJINI: Borbe traju, Zelenski poručuje da trenutne sankcije NISU DOVOLJNE

U napadu raketom "Točka-U" na železničku stanicu u Kramatorsku stradalo je 50 osoba, prema tvrdnjama Kijeva. I dok Ukrajina za napad krivi Rusiju, Moskva tvrdi da je reč o provokaciji i da znaju sa koje lokacije su Ukrajinci izveli napad.

Pixabay/Kolaž

U Kijevu i Buči juče su bili predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef evropske diplomatije Žozep Borelj, koji je ponovio da će EU podržati istragu i prikupljanje dokaza o ratnim zločinima Rusije kako u Buči tako i širom Ukrajine.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je na konferenciji sa liderima EU rekao da je zahvalan na sankcijama, ali da one moraju da budu pooštrene.

Britanija je najavila da će isporučiti Ukrajini PVO i antitenkovske sisteme, dok je Slovačka poslala bateriju S-300. Amerikanci su najavili da će u Slovačkoj rasporediti sistem “patriot”. 

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara, a Rusija je tada saopštila da joj je cilj “denacifikacija” i “demilitarizacija” Ukrajine, kao i da gađa samo vojne objekte. Kijev, međutim, svakodnevno objavljuje podatke o stradalim civilima.