5. NOĆ HRVATSKOG FILMA I NOVIH MEDIJA: Besplatni maraton kultnih ostvarenja za sve generacije

“Noć hrvatskog filma i novih medija”, projekt promocije hrvatskog filma među domaćom, ali i stranom publikom, ove godine doživljava svoje peto izdanje – ove jeseni ovaj besplatni maraton najboljeg od domaćeg filma održaće se u subotu, 6. oktobra, u šest hrvatskih gradova i ukupno pet država. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Promo

Peto izdanje manifestacije “Noć hrvatskog filma i novih medija” održava se u Zagrebu, Sisku, Otočcu, Šibeniku, NovogGradiški, Dubrovniku, ali i na kino platnima u Srbiji (Subotica), Bosni i Hercegovini (Mostar), Mađarskoj (Koljnof) i Austriji (Beč), a u jednoj će filmskoj noći, od 18 sati sve do 2 ujutro, prikazati više od 100 hrvatskih naslova različitih žanrova.

U samo jednoj večeri, odnosno noći, gledaoci će uživati u pomno izabranim delima pionira domaćeg filma, i to u svim filmskim rodovima, od večnih dečijih klasika, zanimljivih novih medija i animiranog filma te dokumentaraca koji su ove godine posvećeni umetnosti i umetnicima pa sve do najpopularnijeg žanra – kratkih i dugometražnih igranih filmova.

Petu Noć hrvatskog filma i novih medija svečano će u zagrebačkom bioskopu Europa u 20 sati otvoriti koncert ‘Putovanje filmskom glazbom’ u izvedbi mešovitog pevačkog hora Capella, a program svečanog otvorenja vodiće filmska i pozorišna glumica Nela Kocsis.

Umetnička voditeljka manifestacije Irena Škorić je uz pomoć stručnih saradnika (Tomislav Gregl – selektor za animirani film, Branko Ištvančić – selektor za dokumentarni film) sastavila specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

Svaki će grad uključen u projekt tako dobiti svoj specifični filmski program, uz zajedničko obeležje: s obzirom da ove godine Profesor Baltazar slavi jubilarni rođendan, odnosno da obiležavamo 50. obletnicu nastanka ovog kultnog animiranog serijala, u svim će se gradovima prikazati po jedna, različita epizoda prvog serijala o dobrom profesoru.

Na svoje će doći i ljubitelji reklama jer će, u saradnji s hrvatskim državnim arhivom i Zagreb filmom, u zagrebačkom bioskopu Europa biti prikazani stari hrvatski reklamni filmovi stvarani u razdoblju od 1928. do 1955. godine, uz posebnu poslasticu – prve sačuvane hrvatske reklame iz 1928. godine, igranu “Novi život kuharice” s Kety Balog i gđom. Hoffer u glavnim ulogama kuharice i sobarice, te animiranu Philips-Argenta.

Dokumentarni deo manifestacije zamišljen je kao homma umetnosti pa je dobar deo dokumentaraca posvećen upravo poznatim domaćim umetnicima i stvaraocima kao što su Dušan Vukotić, Zlatko Bourek, Boris Bućan, Leo Junek, Stanislav Bavčević, Vojin Bakić, Tom Gotovac i Ivan Kožarić, s time da će upravo dokumentarac DušanVukotić – hrvatski oskarovac redatelja Silvija Petranovića doživeti svetsku premijeru.

Film se bavi „Vudom” kao filmskim autorom, ali oslikava i vreme nastanka njegovih filmova kao i njegovu privatnu osobnost, te pokušava razrešiti misteriju prvog i jedinog hrvatskog oskarovca. U filmu se pojavljuje Vukotićeva supruga i prva saradnica Melita Andres Vukotić,
te njegovi savremenici: Nedeljko Dragić, Borivoj Dovniković Bordo, Joško Marušić,
Milan Blažeković, Mihail Miki Ostrovidov, Fadil Hadžić i dr.

Posetioci noći hrvatskog filma uživaće u velikom izboru odličnih domaćih filmova – od festivalaca i dobitnika raznih filmskih nagrada do gradskih premijera, a i ove godine poseban prostor je osiguran za mlade autore i kratki igrani film.

Tu je debitantski uradak Karle Lulić, U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga, premijerno prikazanog 2018. u Los Angelesu, s Goranom Navojcem u glavnoj ulozi. Od svježe produkcije biti će prikazan film Točka, za rezredatelja Gorana Ribarića i film Pohanci mladog redatelja Ivana Mokrovića s legendarnom Slavicom Jukić koja je za ulogu bake Ljubice koja ostaje sama u svome malenome stanu nakon što njena jedina unuka odlazi k ocu u Ameriku, nagrađena na filmskom festivalu u Kolkati.

Na programu će se naći i “Napad na Narodnu banku u Rijeci” redatelja Mladena Jurana, kratki igrani film koji je remake prvog igranog filma snimljenog na tlu Hrvatske iz 1909. godine, a koji je nakon prvih emitovanja ubrzo u potpunosti izgubljen. Priča izgubljenog originala temelji se na istinitom događaju, pljački banke koja se dogodila u središtu Rijeke 1909. godine. Pljačku su izvela dvojica mladih Rusa, a u njoj je poginuo poslovođa banke.

Rečima Irene Škorić, umetničke voditeljke projekta, misao vodilja ovogodišnjeg programa manifestacije je ne samo privući domaću publiku u kina 6. oktobra već i ovaj jednonoćni interes hrvatske publike za domaći film pretvoriti u trajnu ljubavnu vezu hrvatskog filma i hrvatskih gledaoca.

Upravo zbog toga, ulaz na sva događanja potpuno je besplatan. Manifestacija će se održati pod Visokim pokroviteljstvom predsednice republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović.

Celokupni program po gradovima dostupan je ovde.loading...