65 GODINA NIKO NIJE ZNAO GDE JE: Makedonija vraća Srbiji jedan veoma važan DEO ISTORIJE

U vreme komunističkog režima rečeno je da "između naroda i vlasti ne treba da stoje nikakve barijere" pa je zato sve uklonjeno.

Narodna skupština
Commons Wikipedia

Makedonija vraća deo impozantne ograde dužine pola kilometra koja se nalazila oko Skupštine Srbije, a u vreme Josipa Broza Tita je skinuta i odnesena. Ogradu koju istoričari umetnosti opisuju kao “očaravajuću” i za koju se 65 godina nije znalo gde je, vratiće u Beograd 10. juna gradonačelnik Ohrida.

Čuveni arhitekta, Rus Nikolaj Krasnov, čija su zdanja u Beogradu još i zgrada Vlade i Ministarstva spoljnih poslova projektovao je i skupštinsku ogradu. Postavljena je davne 1936. godine. U vreme komunističkog režima rečeno je da “između naroda i vlasti ne treba da stoje nikakve barijere” i ograda je demontirana.

Ipak, i pored ove floskule, nastavila je da deli narod i vlast, samo na drugim mestima. Duga pola kilometra, ograda je rasparčana i deo je iskorišćen za opasavanje Belog dvora u vreme dok je u njemu živeo Josip Broz, a potom i Slobodan Milošević.

Čaršijska priča iz ondašnje Jugoslavije je i da su tadašnji rukovodioci u Sloveniji i Hrvatskoj želeli delove ograde kojom su opasavali svoje vikendice. Deo je prebačen na Ohrid oko vile “Biljana”, koji je koristio Tito, a posetili su je i koristili mnogi svetski državnici i političari poput Ban Ki Muna, Leonida Kučme, Sergeja Lavrova, Hose Manuela Barosa…

Posle 5. oktobra. kako je bila neophodna rekontrukcija delova Skupštine, dok su traženi nacrti, pronađene su i skice ograde, za koju većina nas nije ni znala da je postojala. Međutim, nije se znalo gde je ograda. To je bila potpuna nepoznanica – kaže predsednik Skupštine Ivica Dačić.

On dodaje da nije bilo lako sastaviti delove ograde jer u skupštinskoj dokumentaciji i u arhivu nije bilo dokumenta koji bi svedočili o tome. Dugi niz godina se tragalo za ogradom i… ipak su pronađeni fragmenti arhivske građe. Saznalo se i da je jedan deo u Makedoniji.

Kada je bio u poseti ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, zamolio sam ga da se raspita gde je deo, praktično, našeg skupštinskog zdanja. Javili su mi da je ograda oko vile “Biljana” i da su spremni da je vrate. Doneće je gradonačelnik Ohrida. To je zaista divan prijateljski gest i znak dobrosusedskih odnosa – poručuje šef srpskog parlamenta.

Inicijativa da se ograda vrati odmah je protumačena da se namerava opasati Skupština zbog budućih demonstracija. Međutim…

Prvo nije moguće sastaviti celokupnu ogradu. Ideja je da bude postavljen više kao eksponat deo koji donesu Makedonci kako bi naši građani mogli da vide kako je nekada izgledao deo oko Skupštine. Taj deo ograde na izvestan način istorijski svedoči – kaže Dačić.

Skupština Srbije decenijama nije prepoznatljiva kao impozantna građevina i kulturno dobro. Naprotiv, na ovo zdanje leteli su molotovljevi kokteli, kamenice… Sinonim za “Skupštinu” su nam poslanici koji dižu ruke po diktatu, a sadašnje zdanje i plato ispred povezujemo prvenstveno sa demonstracijama, obračunima, plakatima poginulih i nestalih na Kosovu i Metohiji devedestih.

Ove godine navršava se ukupno 85 godina od kako se sednice održavaju u ovom zdanju.