78 DANA PAKLA: Dan kada je NATO prekinuo bombardovanje Jugoslavije

Bombardovanje
Wikipedia

Na današnji dan 1999. godine NATO je prekinuo 78 dana dugo bombardvanje Jugoslavije nakon što su se prve jedinice Vojske Jugoslavije, na osnovu Vojno-tehničkog sporazuma potpisanog prethodnog dana u Kumanovu, povukle sa Kosova.

 

NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije trajala je od 24. marta do 10. juna 1999. godine. Intervencija je izvršena bez odobrenja Saveta bezbednosti zbog optužbi da srpske snage bezbednosti vrše etničko čišćenje kosovskih Albanaca. 

NATO je 24. marta 1999. godine u 20:45 časova počeo vazdušne napade na vojne ciljeve u SRJ da bi se kasnije udari proširili i na privredne i civilne objekte.

U napadima koji su bez prekida trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri.

Napadi su suspendovani 10. juna, nakon potpisivanja vojno-tehničkog sporazuma o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije. Iako je Kumanovski sporazum potpisan dan ranije, čak i 10. juna oko 13:15, raketirano je selo Kololeč u opštini Kosovska Kamenica.

Istog dana u Savetu bezbednosti je usvojena Rezolucija 1244. po kojoj SR Jugoslavija (Srbija) zadržava suverenitet nad Kosovom i Metohijom, ali ono postaje međunarodni protektorat pod upravom UNMIK-a i KFOR-a.

Sa vojskom i policijom u Srbiju je izbeglo više od 200.000 kosmetskih Srba i drugih nealbanaca. Predsednik SRJ Slobodan Milošević saopštio je da je tokom agresije NATO pakta poginulo 462 pripadnika VJ i 114 policajaca. Broj civilnih žrtava nikada nije precizno utvrđen, a dosadašnje procene variraju u zavisnosti od izvora. Prema srpskim podacima, za vreme 78 dana bombardovanja poginulo je oko 2500 civila.