ADVOKAT OBJASNIO ŠTA IH ČEKA NA SUĐENJU: Da li će žrtve morati da se SUOČE sa Mikom Aleksićem?

Denis Bećirić, jedan od advokata devojaka koje su prijavile Miroslava Aleksića za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje, kaže za RTS da je teško savetovati devojke koje se razmišljaju da li da progovore i da je to odluka lične prirode, ali da je ovo pravi trenutak da neko iz sebe izbaci nešto što ga muči.

Youtube Printscreen

Govoreći o tome da li postoji mogućnost da ove devojke dobiju status posebno osetljivog svedoka, advokat kaže da je to pravni institut koji kod nas postoji desetak godina.

“U ovom konkretnom slučaju vrlo verovatno ćemo tražiti takav status makar za jednu od oštećenih koja je maloletna i verujem da će tužilaštvo koje u ovom trenutku vodi postupak i koji je organ koji odlučuje o tom zahtevu to i usvojiti”, rekao je advokat u razgovoru za RTS.

To znači da se osoba koja vodi ovaj postupak na poseban način ophodi prema svedoku, sva pitanja koja inače idu preko zamenika tužioca, tužilac je taj koji procenjuje kako će i na koji način to pitanje da postavi i da li će ga dozvoliti ili ne, objašnjava Bećirić.

“Druga važna stvar, ta osoba koja se proglasi za posebno osetljivog svedoka ima pravo da u postupku koristi usluge psihologa, da joj pomogne da prevaziđe to što je muči. I treća stvar, ukoliko se ta osoba ne oseća dovoljno lagodno da može da pred braniocem okrivljenog, pred tužiocem, pred advokatima i svima koji učestvuju u postupku da iznese ono što želi da kaže, ima mogućnost da to uradi iz neke druge prostorije, pa čak i iz svog stana ako za to postoje tehničke mogućnosti”, naveo je advokat.

Hoće li se suočavati sa optuženim? 

Na pitanje da li žene koje tuže nekoga za silovanje moraju u sudnici da se suočavaju sa optuženim, Bećirić kaže da je suočenje jedna procesna radnja i razlikuje se od običnog suočenja kada vi uđete u sudnicu i suočite se sa čovekom koji je vama nešto uradio ili za koga tvrdite da je uradio.

“To je neko suočenje koje će sigurno, ukoliko nemaju status posebnog svedoka, morati da dožive i prežive na neki način, jer na glavnom pretresu okrivljeni je prisutan u sudnici i svedok svoje izlaganje iznosi pred njim, on čak ima pravo i da postavi pitanje”, rekao je Bećirić.

“Drugo je procesna radnja suočenja, gde tužilac ili sudija koji kasnije bude sudio, ukoliko se razlikuju drastično izkazi svedoka i okrivljenog i ukoliko je to organu koji vodi postupak neophodno da proceni ko od njih govori istinu, može da izvede procesnu radnju suočenja koja se ogleda u tome da se okrivljeni i svedok postave licem jedan prema drugom i da im se onda prepusti da probaju da to u čemu se ne slažu rasprave”, dodao je on.

Na pitanje postoji li mogućnost da se ijednoj od ovih devojaka to desi, advokat kaže da iskreno misli da ne.

“Suočenje u ovom smislu kao procesna radnja je retka situacija, u situaciji kada je svedok proglašen za posebno osetiljivog čak mnogo ređe, ne znam da li se ikada dogodilo da se vrši suočenje. O tome odlučuje sudija i njegovo rešenje je takvo da na to nema pravo žalbe. Tako da je na sudu da to odluči, a ja verujem da se sud ne bi odlučio za tako nešto”, rekao je advokat.

Pojavila se ZAJEDNIČKA FOTOGRAFIJA Mike Aleksića i Milena Radulović! Na njoj i osoba o kojoj se ovih dana mnogo priča