ADVOKAT OBJASNIO ZAŠTO NEĆE BRANITI MIKU ALEKSIĆA: “Otkazao sam punomoćje”

Nemanja Jolović, advokat koji je otkazao punomoćje profesoru glume Miroslavu Miki Aleksiću, koji je optužen za silovanje i nedozvoljene polne radnje.

printscreen/youtube.com/RTS prikazuje

Jolović je danas gostovao u Jutarnjem programu K1 i rekao je da je Aleksiću otkazao punomoćje jer je Iva Ilinčič, koja je takođe podnela prijavu protiv profesora glume, ćerka njegovog bliskog prijatelja, te zbog sukoba interesa nije mogao da ga brani.

– Kad sam prihvatio zastupanje nisam znao ko su oštećena lica, osim za jedno. Aleksićeva supruga me je zvala da ga zastupam. Njih inače poznajem dugo, preko 30 godina. Prihvatio sam, jer je to dužnost advokata, osim ako ne postoje razlozi za isključenje, jer u krivičnom postupku ne možete odbiti odbranu ni zbog ličnih osobina okrivljenog, niti zbog težine krivičnog dela, niti zbog gneva javnosti izazvane tim delom. Advokat mora da brani svakoga. Advokat ne brani on delo, već brani okrivljenog, pokušava da mu pomogne maksimalno da se ne dese neke povrede u njegovom postupku na njegovu štetu – objasnio je Jolović.

Kako je istakao sa Aleksićem, osumnjičenim za silovanje i nedozvoljene polne radnje nad učenicama njegove škole glume, video se dva puta. Na drugom sastanku saopštio mu je da ne može da ga brani.

– Video sam se sa Mikom, ali naša tema razgovora nije bila da li je stvarno kriv, već saslušanje kod javnog tuzioca. Drugi put sam ga posetio u zatvoru da mu objasnim zašto sam istupio iz slučaja. Razlog je to što je jedna od oštećenih, Iva Ilinčić, ćerka mog bliskog prijatelja. Iz tog razloga mi je dužnost da upozorim klijenta da ta činjenica predstavlja smetnju da ispravno radim na slučaju – istakao je advokat.

Kako je naveo na K1, Aleksić je to razumeo.

– On je čak rekao da mu ne smeta da obezbedim zamenu za taj deo priče, ali ja smatram da to ne bi bila celovita odbrana i mislim da je poštenije za Aleksića da ima nekog drugog ko će kvalitetno štititi njegova prava – dodao je on.

Kako je ispričao, nakon toga ga je Aleksićeva supruga Biljana obavestila da su našli drugog advokata i da danas počinju saslušanja. On je dodao da će javnost biti isključena iz ovog slučaja.

– Javnost će biti isključena u ovom slučaju. Zbog zaštite morala oštećenih i to će ići kroz odgovorajaća saopštenja. Suđenju će moći da prisustvuju samo tužilac, branilac i punomoćnih oštećenih – objasnio je Jolović.