Grčka policija je u utorak posle potere na ostrvu Zakintos, uhapsila još dvojicu srpskih državljana zbog ubistva Amerikanca. Jedan od njih pušten je iz pritvora

 

Drugi, 22-godišnji mladić iz Srbije zadržan je u pritvoru.

Kako televizija N1 nezvanično saznaje, snimci nadzornih kamera, pokazuju da se on prvi, 8. jula rano ujutru, sukobio sa američkim turistom Bakarijem Hendersonom, onda je usledila tuča koja se završila smrću Hendersona.

Od te noći, pored grčkog barmena i britanskog državljanina poreklom iz BiH koji je radio kao obezbeđenje, u pritvoru su i šestorica mladića iz Srbije. 

Advokatica jednog od osumnjičenih Zora Dobričanin kaže da će insistirati da se postupak vodi na srpskom jeziku. 

Kolega advokat sa Zakintosa mi je rekao da postoji snimak i da je to što se vidi na snimku mnogo povoljnije od onog što piše u optužnici. I da se na tom snimku detaljno vidi svaka radnja svakog od okrivljenih, navela je Dobričanin. 

U medijima se i dalje spekuliše o okolnostima zločina. Grčki novinari imaju ovakva saznanja: 

Amerikanac je, prema našim informacijama, flertovao sa konobaricom, koja je srpskog porekla. Kako nezvanično saznajemo, muškarcu koji je poslednji uhapšen to se nije svidelo, i on je prosuo vodu konobarici u lice. Amerikanac je potom rekao: “Hej, zašto si to uradio”, nakon čega je izbila tuča. U Grčkoj su šokirani ovim slučajem, ali ovo nije ništa novo za Zakintos koji je poznat po tome što se mladi napijaju sve vreme i prave probleme, tako da ovakakv događaj nije ništa novo za ovo ostrvo – kaže novinar Janis Suliotis, javlja N1. 

Pritvorene srpske državljane tokom u utorak su obišli i sa njima razgovarali srpski ambasador Dušan Spasojević i konzuli u Grčkoj. 

Advokati koje su angažovale porodice uhapšenih tražili su u utorak još 48 sati do početka saslušanja kako bi se bolje upoznali s predmetom, što im je u skladu s grčkim zakonom i odobreno. 

Kako nezvanično saznaje B92, ambasador Srbije u Grčkoj i počasni konzul Kefalonije sastali su se s guvernerom Zakintosa i sa komandirom policije jonskih ostrva, oni su dobili garancije da će grčka strana postupati po zakonu. 

B92 dalje prenosi i da mladići iz Srbije imaju pristojan tretman, nisu u lisicama, roditelji mogu da ih obiđu dva puta dnevno i omogućena im je normalna komunikacija s advokatima. 

Bakari Henderson, iz Ostina u američkoj državi Teksas, pretučen je nasmrt rano u petak ispred bara u Zakintosu u turističkom kvartu Lagana. 

Roditelji dvojice uhapšenih tvrde da su njihova deca nevina, a strahuju da im preti izručenje Sjedinjenim Američkim Državama. loading...