Advokat: Šešelj može da traži odštetu, ali NIKO JE JOŠ NIJE DOBIO

Šešelj
Beta

Advokat Novak Lukić izjavio je danas da lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, koji je oslobođen svih tačaka optužnice pred Haškim tribunalom, ima pravo da traži odštetu za godine provedene i pritvoru, ali da odštetu još niko nije dobio zbog određenih pravila UN.

 

Lukić, koji je pred Tribunalom zastupao Momčila Perišića i Veselina Šljivančanina i bio član srpskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u sporu Hrvatske i Srbije po uzajamnim tužbama za genocid, rekao je agenciji Beta da po pravilima UN ne postoji mogućnost da iko snosi naknadu štete za propuste organa UN.

Šešelj: Sudije su donele jedinu moguću presudu, žalim što i moji prijatelji nisu oslobođeni

– Svi koji su do sada oslobođeni pred Haškim tribunalom, a koji su želeli da ostvare svoja prava pred holandskim sudom ili nekim drugim, nisu uspeli. On može da podnese tužbu kao i svako, ali pravila su takva da do sada niko nije dobio odštetu – rekao je Lukić

On je naveo da tužilaštvo ima pravo žalbe koju mora da najavi u roku od 30 dana.

Predmet zatim ulazi u ingerenciju žalbenog veća i posle toga se daju rokovi za pisanje žalbe i odgovor, što može da traje najmanje godinu i po dana, dodao je Lukić.

AKTIVAN NA TVITERU: Šešelj se u prvoj poruci posle oslobođenja obratio HRVATSKOJ PREDSEDNICI

Prema njegovim rečima, nakon toga ništa nije nemoguće, pa može doći i do preinačenja presude, što se pred tim Tribunalom već dešavalo.

Lukić je kazao i da je Tužilaštvo zbog ovog slučaja dosta kritikovano i da veruje da će biti pod pritiskom Hrvatske da se žali na presudu.