AFERA “REKET” DOBIJA NASTAVAK: Pokrenuta nova istraga protiv Bokija 13 i njegovih saradnika

Tužilaštvo za organizovani kriminal Severne Makedonije pokrenulo je danas novu istragu protiv Bojana Jovanvskog zbog sumnje da je kao predsdednik nevladine organizacije "Međunarodni savez" počinio krivična dela "prevara" i "pranje para".

printscreen/youtube.com/La Verita

Prema Televiziji Telma, sa Jovanovskim u toj istrazi su osumnjičeni i visoka funcinerka vladajućeg SDSM i potpredsednica parlementa Frosina Remenska, koja je počasni predsednik “Međunarodnog saveza”, direktorka te nevladine organizacije Jasna Mandić i otac i asistentkinja Bokija 13, Mile Jovanovski i Kristina Karajovanova, kao i sama nevladina organizacija.

Mile Jovanvski je direktor i zajedno sa Mandićevom formalni vlasnik kablovke telvizije 1TV, kojom je prktično kao neformalni vlasnik upravljao Bojan Jovanovski, a pokretanje istrage za rad njegove nevladine organizacije dolazi dan pre podizanja optužnice za slučaj “Reket” u kojem je prvoosumnjičeni.

Prema Tužilaštvu za organizovani kriminal, prvoosumnjičeni u istrazi za prevaru i pranje para je kao predsednik nevladine organizacije koristeći dokument tog pravnog lica od jula 2017. do aprila 2018. godine “doveo i održavao u zabludi upravnike dva građevinska društva” i uzeo im ukupno oko milion evra.

– Lažno prikazujući da će da obezbedi državno zemljište za izgradnju centra za odrasla lica i mobilni servis, a zatim i državne subvencije, od oštećenih, preko autorske agencije uspeo je da dobije 719.000 evra od jednog pravnog lica i 233.821 evra od drugog pravnog lica – navodi se u saopštenju.

Mediji napominju da je prvi oštećeni vlasnik bitoljske građevinskke kompanije “Pelister” Siljan Micevski (koji je i počasni konzul Srbije u Severnoj Makedoniji), a drugi vlasnik firme “Drim bilding” iz Struge Ardijan Amzoski, koji su o aranžmanima sa Bokijem 13 pred tužiteljkom Vilmom Ruskoskom davali izjave u oviru istrage “Reket”.

Tužilaštvo navodi da se u predistrazi za rad “Međunarodnog saveza” došlo do saznanja da su ostale osumnjičene osobe pomagale prvoosumnjičeom u izvršavanju krivičnih dela, praveći dogovore, podižući uplaćeni novac i uplaćujući sredstva drugim pravnim licima po osnovu pozajmica i donacija.

– Ujedno jedan od osumnjičenih je kao funcioner, zajedno sa prvoosumnjičenim, prisustvovao susretima koje je on organizovao, pri čemu je iskristio svoj ugled i autoritet pa su oštećeni stekli utisak da iza ponuđenih projekta stoji izvršna vlast – navodi Tužilšaštvo za organizovani kriminal Severne Makedonije.

Dodaje se da će u toku dana naldežni tužilac sudiji za prethodni postupak krivičnog suda u Skoplju dostaviti predlog za određivanje pritvora za jednog osumnjičenog i mera opreza za ostale osumnjičene, kao i da se provoosumnjičeni već nalazi u pritovoru u okviru drugog postupka.