AFERA “REKET” SVE NEVEROVATNIJA! Boki 13 u zatvoru, njegov advokar kaže da su LAŽNA pisanja medija

Apsolutna su neistina napisi u srpskim medijima da je Bojan Jovanovski poslao poruku da su "ako mu se nešto desi u zatvoru, dokazi protiv Zorana Zaeva su kod njegove majke" - izjavio je advokat prvoosumnjčenog u aferi "Reket" Dimitar Savovski.

Printscreen

On je za makedonski portal 360stepeni.mk rekao da se Jovanovski, poznat kao “Boki 13”, u pritvoru drži bolje nego što su advokati očekivali i da nema ozbiljnih primedbi na uslove u istražnom zatvoru “Skoplje”.

Po rečima Savovskog, “Boki 13” je informisan o svim vestima o njemu i sa slučajem “Reket” koji je u fokusu medija. Advokat Jovanovskog je dodao da odbrana Bokija 13, ocenjuje kao paušalno rešenje kojem je on od 15. jula u pritvoru.

“Dokazi na osnovu kojih je tužilaštvo tražilo protvor, nisu dovoljni da stvore osnovu za sumnju, a kamoli osnovanu sumnju da mu se odredi pritivor”, rekao je Savovski.

Po portalu “360 stepeni”, odbrana Jovanovskog tvrdi da video-snimci koje je objavio italijanski dnevnik “Verita” nisu podneti kao dokazi.

U ovoj fazi istrage, kada Tužilaštvo za organizovani kriminal ispituje svedoke i prikuplja dokaze, osumjičeni Jovanovski može da da izjavu ako to želi, ali to do sada nije učinio.

U slučaju “Reket” su osumnjičeni samo Jovanovski i Zoran Milevski koji je juče saslušan, a za danas je najavjeno da će svedok biti specijalna tužiteljka Katica Janeva koju su sa slučajem “Reket” dodatno povezali snimci objavljeni u javnosti.

Prethodnih dana su u istrazi za eferu “Reket” svedočila i tri tužioca Specijalnog tužilaštva koje vodi Katica Janeva.

Iako su u aferi “Reket” koja poslednjih sedmica politički potresa Severnu Makedoniju, do sada su osumnjičeni samo Jovanovski i Milevski, u medijima su se pojavili snimci povezani sa tim slučajem na kojima se čuje i glas Janeve koja je bliska s “Bokijem 13”, kao i glasovi biznismena i istaknutih makedonskih političara.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Jovanovskog i Milevskig sumnjiči da su iznudili novac od biznismena Jordana Kamčeva koji je pod istragom Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, tako što su mu, u zamenu za novac, nudili da će uticati na javnog tužioca da mu olakša položaj.

Biznismen Kamčev je Jovanovskom i Milevskom u dva navrata isplatio ukupno milion i po evra od prvobitno traženih osam miliona, a dogovorenih pet. Potom je početkom maja to prijavio Tužilaštvu za organizovani kriminal, pošto je najpre o tome razgovarao s premijerom Zoranom Zaevom.

Na snimcima objavljenim na internet stranici “Boki 13” u razgovoru s Kamčevim spominje i da je o tome razgovarao s premijerom Zaevom, koji je nekoliko dana kasnije negirao bilo kakvu umešanost u slučaj “Reket” i istakao da neće dozvoliti da mu “nekoliko kriminalaca, jedan sujetan novinar i jedan peder sruše vladu”.

Brzu i efikasni istragu u slučaju “Reket” zatražiili su predsednik Severne Makdonije Stevo Pendarovski i opozicija, kao i predstavnici SAD i EU.