AGENCIJA ZA LEKOVE ODOBRILA FAJZEROVU VAKCINU: Poznato kada počinje vakcinacija u Srbiji

"Fajzerove vakcine trebalo bi već u ponedeljak ili utorak da budu u Srbiji. Odmah potom, nakon svih priprema, počinje i vakcinacija", naveo je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar u Novom Sadu.

vakcina
pixabay.com

On je objasnio da prvi kontingent vakcina koje dolaze sledeće nedelje biće 5.000 doza i one su namenjene za najstarije sugrađane, kao i ljude u staračkim domovima.

On je naveo da je uvozna dozvola za vakcine kompanija Fajzer i Biontek izdata juče u Agenciji za lekove i medicinska sredstva i dodao da prve doze stižu onako kako je obećano do kraja godine.

– To je ozbiljan uspeh ako se zna da samo nekoliko zemalja u Evropi i svetu može da se pohvali da će u tom periodu imati vakcine – rekao je ministar novinarima u Novom Sadu.

On se nada da će dozvolu dobiti i drugi proizvođači, te da će građani Srbije imati mogućnost da izaberu vakcinu. Napominje da će vakcinacija biti besplatna.

Srbija je, kako kaže, među prvima dobila vakcine, jer je bila jedna od pet prvih zemalja na svetu koja je potpisala ugovor sa Fajzerom.

Lončar je dodao i da važeće mere ostaju na snazi i ovog vikenda, jer to daje rezultate.