AGONIJA ZA RODITELJE: Da li ostaci tela izvučeni iz Dunava pripadaju Mateju ili žrtvi Belivukovog klana?

Više javno tužilaštvo iz Požarevca naredilo je danas Nacionalnom kriminalističkom centru iz Beograda da iz delova pronađenog tela dobije DNK-a profil i uporedi sa onima iz baze.

Hronika
Dnevno.rs

Nacionalni kriminalistički centar u Beogradu narednih dana dobiće DNK muške osobe čiji su delovi tela u petak izvučeni iz Dunava kod Kostolca i njega uporediti sa bazom nestalih osoba u Srbiji.

Prema informacijama, nakon završene obdukcije koja je odrađena u nedelju baza mogućih osoba čiji nestanak je prijavljen je dosta sužen.

Kako se saznaje, veštak je juče izolovao deo tela koji će biti prosleđen Nacionalnom kriminalističkom centru kako bi iz njega izvukli DNK-a.

U ovom slučaju, navodno, to je butna kost.

Više javno tužilaštvo iz Požarevca naredilo je danas Nacionalnom kriminalističkom centru iz Beograda da iz delova pronađenog tela dobije DNK-a profil i uporedi sa onima iz baze.

– Obducent je utvrdio da je reč o krupnijem muškarcu koji je po konstrukciji nogu najverovatnije sportista. Veštak je, takođe, zaključio da su delovi tela čoveka najmanje pola godine u vodi. Na njemu su nađene tamne patike i čarape. U svom izveštaju naveo je i osnovne podatke koje je tokom veštačenja saznao – kaže izvor blizak istrazi i dodaje da bi bilo nemoralno govoriti i spekulisati o kome je tačno reč.

Inače, Nacionalni kriminalistički centar radio je i veštačenje žrtava klana Veljka Belivuka.

Kada porodica prijavi nestanak osobe policiji daje podatke koji se tiču visine, starosti, građe, odeće koju je u trenutku nestanka imao, a od njih se uzima i DNK-a . Nekada se dogodi da i roditelji na osnovu patika, čarapa ili veša prepoznaju dete. Ukoliko se radi o srodnicima čijeg DNK-a profila nema u bazi onda se od njih uzima on i upoređuje sa DNK-a profilom koji je utvrdio Nacionalni kriminalistički centar – objašnjava sagovornik.

Kako se pisalo, alas je u petak na desnoj obali Dunava u mestu Pepelište kod Kostolca primetio da pluta deo tela. Pozvao je policiju. O celom slučaju obavešteno je Više javno tužilaštvo u Požarevcu.

Narednih dana biće poznato da li reč o žrtvama klana Veljka Belivuka ili nekome drugom.

Čuo sam se sa policijom nakon pronalaska tela. Siguran sam da to nije moj Matej. Moj sin je u trenutku nestanka imao bele patike – rekao je Nenad Periš, otac nestalog mladog Splićanina.

Mile Kecman, otac nestalog Jove Kecmana iz Beograda, za koga se sumnja da je žrtva klana Veljka Belivuka, kaže da će policija sigurno uporediti DNK utopljenika pronađenog kod Kostlolca sa njegovim sinom.

– Želim da prestane ova agonija, sina mi nema već skoro dve godine. Ne znam čije je telo nađeno u Dunavu kod Kostolca, ali voleo bih da nađem mog Jovu živog ili mrtvog, a ako je mrtav da mogu da ga sahranim kako dolikuje, pa da umrem u miru. Meni dođe sada da se obesim, umreću koliko se nerviram – kaže Mile.