Akademija za dodelu Oskara ODUSTALA OD NAGRADE ZA NAJPOPULARNIJI FILM, ali uvodi VELIKE PROMENE

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka, koja dodeljuje prestižne Oskare, saopštila je da odustaje od uvođenja nove kategorije za najpopularniji film u pokušaju da privuče publiku sa unosnijim produkcijama.

oskar
Beta

– Najava o uvođenju nove kategorije je izazvala veliki broj raznih reakcija i priznajemo da je neophodno više o tome da razgovaramo s našim članovima. Nastavljamo da donosimo promene uz poštovanje neverovatnog nasleđa stečenog tokom 90 godina dodele Oskara – navodi se u saopštenju akademije.

Akademija je 8. avgusta saopštila da će skratiti godišnju ceremoniju dodele Oskara, zbog kritika da predugo traje, i da će uvesti novu kategoriju nagrade za najpopularniji film godine, jer je ta institucija redovno kritikovana zbog elitizma.

Ovogodišnje, 90. izdanje dodele, održano 4. marta 2018. trajalo je tačno tri sata i 54 minuta, što je daleko od rekorda 2002. godine kada je ceremonija trajala četiri sata i 20 minuta. Akademija želi da ceremonije ne traju duže od tri sata tako što će neke nagrade biti dodeljene tokom reklama i neće biti uživo prenete.

Od 2020. godine ceremonije dodele će biti organizovane početkom, a ne krajem februara, jer je akademija bila na meti i kritika da se dodela održava mnogo kasno, čak dva meseca posle dodele druge velike filmske nagrade, Zlatnog globusa.

Naredna, 91. ceremonija biće održana 24. februara 2019, dok će 92. ceremonija biti 9. februara 2020. godine umesto 23. istog meseca kako je ranije navedeno.loading...