AKCIJA BEZ KRAJA U BEOGRADU: Brojila MORAJU na bandere van domaćinstva, ALI postoji problem…

bandera
Pixabay.com

Poziv iz Elektrodistribucije Beograd sa obaveštenjem da će se električno brojilo izmestiti na banderu van domaćinstva, mogao bi da zbuni potrošače u Beogradu, pišu "Večernje novosti".

 

Međutim, ta akcija traje od kraja 2013. godine, a prema predviđenom planu i dugoročnom cilju za prestonicu, sve strujomere čeka ista sudbina. Ipak, do sada je izmešteno samo 1,5 odsto mernih uređaja.

Od ukupno 876.600 mernih mesta na teritoriji grada, do danas je na bandere, a van kuća i stanova izmešteno 12.280 brojila, podaci su EDB, pišu Večernje novosti.

Prednost u izmeštanju do sada su imali merni uređaji gde postoji sumnja za neovlašćeno korišćenje struje, kao i ona do kojih je teško doći. Krađa i neovlašćeno korišćenje ovom akcijom biće uočljiviji, zbog postavljanja limitatora ili kablova kojima se zaobilazi brojilo.

DOBRE VESTI ZA NOVI BEOGRAD: Danas počela izgradnja 449 novih parking mesta u OVOJ ULICI

Zabrana ulaska u dvorište kuća, ometanje radnika i slični problemi koji mogu da nastanu na privatnom posedu još jedan su od razloga zašto se pribegava ovoj dugoročnoj meri.

“Problem koji se trenutno javlja kod premeštanja brojila je to što pojedini korisnici ne dozvoljavaju neophodne radove na fasadama njihovih objekta. Tehnički su obimniji i zahtevniji radovi u slučajevima kada se stub nalazi u dvorištu korisnika i potrebno ga je izmestiti na javnu površinu, a zatim i brojilo”, kažu u EDB-u.

Plan je da se u narednom periodu, svake godine izmesti jedan odsto ukupnog broja merila. Najviše sandučića preseljeno je u Obrenovcu i to 8.900, u toku pretprošle godine, tokom sanacije posledica poplava.