AKCIJA TEČE PO PLANU: Četiri dečaka izvučeno iz pećine, a ovo je STRAŠNI PUT koji su morali da pređu! (VIDEO)

Šest tajlandska dečaka izašla su iz pećine na Tajlandu, prenela je agencija Frans Pres, pozivajući se na tajlandske zvaničnike.

Beta

Dečaci su ranije danas, uz pratnju spasilaca, stigli do baznog kampa, odakle su put mogli da nastave pešice, rekao je portparol tajlandskog ministarstva odbrane Kongčop Tantravanit.

Kako navode svetski mediji, dečaci su prebačeni u bolnicu gde ih čekaju članovi njihovih porodica.

Redosled spasavanja dečaka utvrdili su lekari u pećini, a prvo se izvlače najslabiji dečaci.

U operaciji spasavanja, koja je počela jutros, učestvuje trinaest stranih i pet tajlandskih ronilaca. Po dvojica su u pratnji svakog dečaka pri izlasku iz pećine.

Najopasniji deo puta koji deca u pratnji ronilaca treba da pređu jeste uski prolaz na 1,7 kilometara od mesta na kojem su pronađena deca.

Vođa spasilačke misije objasnio je da će, kada prođu ovu crnu tačku, deca biti manje od jednog kilometra od dela pećine u kojem su spasioci postavili bazni kamp. Odatle će morati da prođu još skoro dva kilometra, ali najopasniji deo će biti iza njih.

Dečaci uzrasta od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener zarobljeni su 12 dana, a ronioci su ih pronašli u ponedeljak, na grebenu udaljenom oko četiri kilometra od ulaza u pećinu. Oni su krenuli da istraže pećinu, ali su ostali zarobljeni kada je voda nadošla zbog kiše.