AKO SE NE POPRAVI SITUACIJA: Pet NOVIH mera koje čekaju Srbiju

Na sednici u petak medicinski deo kriznog štaba predložio je znatno rigoroznije mere od onih koje je dan kasnije usvojila Vlada Srbije

Pixabay.com/Kolaž

Ipak, sve ono što su epidemiolozi smatrali da treba uvesti moglo bi da se ostvari već za nekoliko dana ukoliko brojke nastave da rastu.

A brojke su juče definitivno bile gore nego ikada ranije: umrlo je čak 38 ljudi (do sada je to bilo najviše 31), a među testiranima zaražena je trećina.

Oni koji su prisustvovali sednici u petak, kažu da su lekari tražili ne samo oštrije mere već i momentalnu primenu i rigoroznu kontrolu svega što bude dogovoreno.

Ove mere nas čekaju

1. Obavezno nošenje maske svuda na otvorenom

2. Zatvaranje svih objekata, osim apoteka i pumpi (samo za točenje goriva), od 17 časova. To znači da ne bi radile ni prehrambene prodavnice

3. Potpuni prelazak srednjih škola na onlajn nastavu. Raspust za sve đake od Svetog Nikole do Svetog Jovana (19. decembar – 20. januar)

4. Potpuna zabrana kretanja tokom noći u žarištima

5. Dodatna redukcija broja putnika u gradskom prevozu

* sve ovo tražio je krizni štab, ali je Vlada izašla sa kompromisnim rešenjem

Između ostalog, traženo je zatvaranje svih objekata, osim apoteka, pumpi i dostave hrane, od 17 časova. Vlada je, međutim, odlučila da to bude u 18 časova, ali i da prehrambene prodavnice mogu da nastave da rade sve do 21 čas, kao do sada. Takođe, početak primene mera prolongiran je za danas iako je sednica održana još u petak.