Ako sutra na Adi vidite GOMILU LJUDI OBUČENIH U PLAVO, ne brinite! Oni rade NEŠTO PREDIVNO!

Ada
Dnevno.rs

Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda - Plavi krug, u znak obeležavanja predstojećeg Svetskog dana dijabetesa, organizuje peti maraton i trku podrške osobama obolelim od dijabetesa, tzv. slatkišima, u nedelju 13. novembra na Adi Ciganliji. Na ovaj način podsećaju javnost koliko su fizička aktivnost i zdrav način života bitni u sprečavanju pojave dijabetesa.

 

Maratonska trka (42.2 km) počinje u 10h i prijavljeno je oko 250 trkača. Start trke podrške je u 12h i otvorena je za sve koji žele da podrže osobe koje žive sa ovim zdravstvenim problemom. Dužina kruga je 7700 metara, a trka se može preći šetanjem, trčanjem ili na rolerima.

Ideja je da svi koji učestvuju u ovim trkama na sebi imaju plavu garderobu, kako bi trčeći oko jezera formirali plavi krug.

 

Plavi krug je simbol za dijabetes od 2006. nastao radi pružanja vizuelnog identiteta obolelih. Predstavlja zajedništvo, ujedinjenje snaga, dok je plava boja zvanična boja Ujedinjenih nacija.

Tokom noći između 14. i 15.novembra reflektorima u plavoj boji sijaće više objekata u Beogradu, po uzoru na obeležavanje ovog dana širom sveta od 2007. kako piše u zvaničnom saopštenju Udruženja.

U Srbiji od dijabetesa boluje preko 710.000 ljudi, od tog broja 465.000 je registrovano.

Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda – “Plavi krug“ nastalo je u martu 2010. godine kao organizacija osoba obolelih od dijabetesa. Više o njihovim aktivnostima i planovima možete saznati na zvaničnoj strani.loading...