ALARMANTNA SITUACIJA U KOVID BOLNICAMA: “Količina kiseonika koja se potroši za dan, ranije se trošila za šest meseci!”

Alarmantna situacija u kovid bolnicama...

Bolnica
Pixabay.com

U poslednja dva dana smo imali 80 prijema, toliko smo i otpustili. Intezivne i poluintezivne nege su skoro pune, a 12 najtežih pacijenata je intubirano i stavljeno je na mehaničku ventilaciju – navodi prof. dr Petar Svorcan, direktor KBC “Zvezdara“.

Ističe da se količina kiseonika koja se potroši za dan, ranije trošila za šest meseci. Doktor Svorcan je naveo da su kapaciteti KBC “Zvezdara” popunjeni 95 odsto.

U poslednja dva dana smo imali 80 prijema, toliko smo i otpustili. Intezivne i poluintezivne nege su skoro pune, a 12 najtežih pacijenata je intubirano i stavljeno je na mehaničku ventilaciju – navodi Svorcan.

Ističe da je klinička slika pacijenata ozbiljna i da se to vidi i kroz potrošnju kiseonika.

Klinička slika je ozbiljna to vidimo i kroz potrošnju kiseonika. Naša potrošnja kiseonika sada na dnevnom nivou kreće se između pet i po i šest tona kiseonika, što je u vreme kada smo bili u ne-kovid režimu bilo dovoljno za nekoliko meseci, čak i za pola godine – objašnjava direktor KBC “Zvezdara”.

Navodi da još uvek ima malo slobodnih mesta.

Ima još slobodnih mesta, ali preko 95 odsto kapaciteta je popunjeno. Uvek se trudimo da otpustimo što više pacijenata koji su za kućno lečenje i poslednjih par dana smo u balansu da je broj prijema i otpusta isti. Brojevi su nešto manji, to ne mora ništa da znači, ali bitno je da neko zrnce optimizma može da se pojavi da ti brojevi u narednih danima makar neće da rastu. Nadamo se da će ove mere početi da daju rezultate i da se ta kriva zaravni i počne da pada – kazao je Svorcan.

Na pitanje kakva je starosna struktura pacijenata u bolnici, dr Svorcan kaže da je najviše pacijenata srednje životne dobi. Izneo je i alarmantne podatke – većini odmah po prijemu treba kiseonik, a neki idu pravo na intenzivnu negu.

Sva godišta su zastupljena, najmlađi pacijent nam je imao 23 godine, a nastarija osoba 96 godina. U ovom trenutku dominiraju pacijenti srednje ka starijoj životnoj dobi, a kliničke slike su srednje ka teškoj kliničkoj slici. Većina pacijenata zahteva kiseonik odmah po prijemu u bolnicu, a neki nažalost moraju direktno da idu na intenzivnu negu i na neki od modova ventilacije – napominje Svorcan.

Dodaje da je među obolelima i jedan broj vakcinisanih, ali da to nije iznenađujuće.

Ima i vakcinisanih pacijenata, to nije ništa neočekivano, to su pretežno osobe koje nisu kompletno vakcinisane ili su zaražene odmah posle primljene druge doze. Veoma je bitno istaći da ti pacijenti imaju lakšu kliničku sliku i da vakcina štiti od teške kliničke slike, tj. spasava živote. Ti pacijenti živi i zdravi idu svojoj kući – zaključuje Svorcan.