ALARMANTNO STANJE: U Bihaću neredi zbog ogromnog broja ILEGALNIH MIGRANATA

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) počelo je prebacivanje migranata koji borave na javnim površinama u Bihaću, u obližnji prihvatni centar na Vučjaku.

Migranti
Beta

Do sada je u tom kampu koji medjunarodne organizacije i humanitarci smatraju neuslovnim, bilo 550 do 700 migranata, a sada ih je 1.600.

– Odlukom operativne grupe da zabrane kretanje migranata na javnim površinama došlo je do povećanja broja i novonastale situacije – rekao je predsednik Crvenog krsta USK Husein Kličić agenciji Anadolija.

Gradonačelnik Šuhret Fazlić je juče kazao da je u Bihaću šest hiljada migranata, o kojima brinu samo taj grad, Crveni krst i medjunarodne organizacije.

On je kazao da u BiH migrantska kriza postoji samo u Bihaću, da država nema strategiju za rešavanje problema, a da hrvatske vlasti proteruju migrante na područje USK.

Fazlić je najavio da će grad Bihać od ponedjeljka obustaviti pružanje usluga kampu Vučjak.

Zbog bezbednosti svojih volontera, Crveni krst USK doneo je odluku o povlačenju iz kampa, pa će se, posle povlačenja lokalnih organa vlasti, migrantima deliti samo jedan obrok.

Iz CK USK su naveli da je situacija sve gora, da je bezbednost njihovih volontera ugrožena, kao i da u Vučjaku nema mesta za još šatora.

Crveni krst  je saopštio da nema uslove da drži svoje ljude u tom kampu, da ne mogu snositi odgovornost ukoliko dodje do epidemije ili drugog zbog nestašice vode i šatora.

Bihać je već dve godine pod konstantnim pritiskom ilegalnih migranata. U taj grad dnevno u proseku stigne 150 ilegalnih migranata.