ALARMANTNO U NIŠU: Lekari se bore za život deteta OBOLELOG OD MALIH BOGINJA

beba
pixabay.com

Lekari Klinike za dečije interne bolesti u Nišu bore se za život dvogodišnjeg deta za koga se veruje da je obolelo od malih boginja, kazao je za agenciju Beta koordinator za pedijatrijsku delatnost niškog Kliničkog centra Dejan Milojević.

 

– Dete ima tešku upalu pluća, priključeno je na respirator i vitalno je ugroženo – kazao je Milojević.

On je rekao da klinički posmatrano dete ima male boginje jer ima osip i ostale simptome te bolesti, a zvanična potvrda bolesti trebalo bi da stigne u ponedeljak sa instituta Torlak.

– Mi smo preduzeli sve što se predviđa najsavremenijim protokolima za lečenje teške upale pluća, očekujemo da terapija da rezultate – istakao je Milojević.

Prema njegovim rečima, obolelo dete rođeno je prevremeno, lošijeg je imuniteta i do sada je imalo pet do šest upala pluća, zbog čega nije moglo da bude vakcinisano MMR vakcinom.

Milojević je rekao da je na Dečijoj internoj klinici u Nišu ovih dana preminulo jedno dete, ali ne može se reći da su uzrok smrti bale boginje. On je kazao da se radi o detetu koje je rodjeno sa teškom hromozomskom anomalijom i koje nije moglo da se fizički i mentalno razvije.

– Dete je dobilo tokom večeri visoku temperaturu, a primenulo je sledeće večeri. Nije bilo osipa koji je karakterističan za male boginje – istakao je Milojević.

Prema njegovim rečima, uzorak krvi tog pacijenta nije poslat na analizu u institut “Torlak”, jer i da se radilo o malim boginjama rezultat bi bio negativan pošto se radilo tek o početku bolesti.

Milojević je kazao da se na Dečijoj internoj klinici zbog malih boginja nalaze još dva deteta ali je njihovo opšte zdravstveno stanje dobro.

– Preduzeli smo sve neophodne mere kako se epidemija malih boginja ne bi širila. Još pre dve nedelje u prizemlju je otvorena posebna ambulanta u kojoj se pregledaju sva deca za koju se sumnja da su obolela od te bolesti – izjavio je Milojević.

On je rekao da je veliki broj dece koja su obolela od malih boginja posle pregleda vraćeno na kućno lečenje jer nisu imali nikakve komplikacije.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Niš, u tom gradu je 51 lice obolelo od malih boginja.