“Albanci naelektrisani i spremni da se obračunavaju sa policijom”

policija
Sxc.hu/fsc2k5

Srbin iz Gračanice Filip Stefanović koji je bio očevidac dešavanja u selu Mušutište kaže da ga "ludilo Albanaca podseća na ono iz 99 godine".

 

– Odlično govorim albanski, pa mi nije problem da se slobodno krećem među njima. Svi su naelektrisani i spremni da se obračunavaju sa policijom – rekao je Stefanović koji se nalazio sa druge strane sela, suprotno od kolone sa autobusima.

On je rekao da su neki od njih poneli i motike, vile i ostale poljoprivredne rekvizite, dok su skoro svi imali i kamenice.

– Pojedini uzvikuju da će pre poginuti nego dozvoliti ‘škijama’ (pogrdan izraz za Srbe) da kroče opet na Kosovo, prete ubijanjem, spominju žutu kuću…. užasno je. Koliko god mi teško bilo da to kažem, savetujem našim ljudima da se vrate, jer dolazak u Mušutište može zaista da ih košta glave – rekao je Stefanovic za “Blic”.

– ‘Proklete škije ubićemo vas’, ‘spalićemo vas zajedno sa vašim crkvama’, ‘nije vam mesto ovde’, ‘UČK će vas sve poslati u Ribe’ (selo u kom se nalazila zloglasna žuta kuća), samo su neke od parola i komentara koji se mogu čuti u pomahnitaloj rulji – tvrdi Stefanovic za “Blic”.

Tri autobusa sa oko 150 raseljenih Srba iz Mušutišta kod Suve Reke, nakon više od četiri sata čekanja, vratili su se nazad pošto zbog protesta Albanaca nisu uspeli da obiđu razrušenu crkvu Bogorodice Odigitrije i svoja imanja.

Autobusi sa Srbima oko 12 sati u pratnji kosovske policije vratili su se iz Suve Reke i zaputili se prema manastiru Zočište, kod Orahovca gde će preseći slavski kolač.

Na kraju je procenjeno da nisu stvoreni bezbednosni uslovi da Srbi dođu do porušenog manastira gde su jutros trebali da prisustvuju liturgiji.loading...