ALBANCI NALJUTILI AMERIKU: “Posle svega što smo zajedno ostvarili, ignoriše naše savete”

Visoki funkcioneri američke administracije uputili su pismo kosovskim liderima u kome su ih upozorili da odnosi SAD i Kosova ne mogu biti vraćeni na "prethodni, zavidni" nivo dok Priština ne ukine takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH, preneo je večeras portal Kossev.

Priština
Wikipedia/Hogne

Po navodima portala, američki zvaničnici su juče uputili pismo predsedniku i premijeru Kosova, Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju, kao i predsedniku kosovskog parlamenta Kadriju Veseljiju u kome se izrazili “nevericu” zbog odluke Prištine da “ignoriše savete” SAD u vezi sa suspenzijom spornih taksi.

– Kosovo nema boljeg prijatelja od SAD. Radili smo mnogo godina na postizanju budućnosti u kojoj ljudi na Kosovu mogu da žive onako kako izaberu, u miru. Hiljade diplomata i vojnika SAD su se lično založili u pokušajima da se za Kosovo izgradi budućnost. Neverovatno je da posle svega što smo zajedno ostvarili, Kosovo tako olako ignoriše naše savete – stoji u pismu.

Navodi se i da akcije Prištine poput uvođenja taksi na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH, “podrivaju sposobnost SAD da nastave da sarađuju” sa Kosovom na “širokom spektru zajedničkih ciljeva”.

– Nakon što su naši zahtevi za suspenziju taksi bili zanemareni, odlučili smo da preduzmemo korake kako bi pokazali našu zabrinutost, uzimajući u obzir i naše bezbednosno partnerstvo. Za početak, odlučili smo da otkažemo planirano putovanje komandanta Nacionalne garde Ajove, generala Ora na Kosovo. S obzirom na problematičnu akciju koju je poduzela vaša vlada, ne bi bilo prikladno da dođe do takve posete. Pažljivo ćemo razmotriti druge aspekte naše saradnje i preispitati da li i njih takođe treba ograničiti – stoji u pismu.

Američki zvaničnici su naveli da je Vašington spreman da “pomogne i podrži Kosovo u postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, koji se bazira na međusobnom priznanju, koji je trajan, koji može biti sproveden i koji donosi korist obema stranama”.

– Naša namera je da osiguramo da Srbija i Kosovo deluju na odgovoran način kako bi proces dijaloga ponovo otpočeo. Prvi korak ka ovom putu je suspenzija odluke o taksama. Dok to ne učinite, ne možemo naše odnose vratiti na prethodni, zavidni nivo – stoji u pismu koje su potpisali zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer, zamenik pomoćnika sekretara odbrane Lora Kuper i glavni direktor za evropska pitanja Nacionalnog saveta bezbednosti SAD, Džon Ert.