– Poruka je da Srbi neće ostati van pažnje i odbrane Srbije. U tom smislu činjenica da je posetio Gazivode i Mitrovicu kao i pokušaj posete Banji služi za slanje poruke kojim će se delom izvršiti korekcija granice. Istovremeno je to poruka za Srbe u drugim delovima Kosova da će biti deo pažnje Srbije, ne naoružavajući ih, ali ne dozvoljavajući nikome da ih dovede u opasnost – kazao je Bećaj za agenciju Beta.

Upitan da prokomentariše deo izjave predsednika Vučića da će biti dobro ako se u roku od 10 godina postigne sporazum, Bećaj je rekao da će to možda trajati i duže ako se glavni pregovarači međusobno bojkotuju.

– Ili ako se deluje abnormalno pretnjama kao što je slučaj sa srpskim pripadnicima Bezbednosne snage Kosova, ili ponižavanjem pred kamerama direktora (kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka) Đurića. Mislim da je još gore ako se sporazumi postižu u kancelarijama bez poštovanja realnog stanja – rekao je Bećaj.

On je ocenio da je blokada puta ka selu Banje i onemogućavanje posete predsednika Srbije tom delu Kosova izraz realnog raspoloženja ljudi kojima nisu još uvek zalečene ratne rane.

– Dozvola posete tom delu Kosova je bila pogrešna odluka kosovskih političara koji ne shvataju realnost i štete koje mogu biti nanete u diplomatskim odnosima zbog ovog neznanja – kazao je Bećaj.loading...