ALEKSANDAR GRUŠKO:”Natocentričnost je velika pretnja, stvorićemo veliku silu da im se suprotstavimo”

NAto
NATO.int

NATO mora da stvori sliku Rusije kao najveće pretnje kako bi se vratio u centar globalnih dešavanja, sugerišući da je uz SAD jedini garant mira.

 

To je izjavio ruski ambasador pri NATO Aleksandar Gruško, koji dodaje i da Severnoatlanska alijansa želi da se prebaci u sheme korišćene za vreme Hladnog rata kako bi obezbedila osiguravanje bezbednosti na evropskom tlu.

“Da bi ostvario taj cilj, NATO konstantno eliminiše sve ono što je izgrađeno u vremenima posle završetka Hladnog rata. NATO bukvalno želi da nas vrati u prošlost. Politički napori nisu dovoljni da bi se razbila ta tendencija, oni zahtevaju i potpuno odbijanje vojnih planova koji bi vodili ka konfrontaciji“, naveo je Gruško.

Ruski diplomata ističe i da natocentrična politika, bazirana na strateškim vezama Evrope i SAD želi da pruži utisak jedinog izvora sigurnosti, tako da je neophodno stvoriti veliku silu kao pretnju kojoj se treba suprostaviti.

“Ovakva politika ima za cilj da natera Evropljane na veću potrošnju novca za obezbeđivanje, kao i na kupovinu američkog naoružanja. Povrh svega, kvalitet sigurnosti u Evropi neće definisati samo veze između Rusije i NATO, već stvaranje kolektive atmosfere sigurnosti, koja znači i suočavanje sa zajedničkim opasnostima“, dodaje Gruško.

Prema njegovim rečima, nije jasno šta želi Vašington kada kaže da ima zadatak da promoviše američke interese od Grenlanda do Kaspijskog mora i od Arktika do Levanta.

“Pitanje je, gde su SAD, a gde je Kaspijsko more? Rusija ima svoje interese i nastaviće da se bavi njima. Naravno, naša vojna moć je skoncentrisana samo unutar naše nacionalne teritorije i to nije tajna za naše partnere“, istakao je Gruško.

Čovek za kontakt Moskve i NATO uverava svetsku javnost i da će namere da se testira ruska spremnost da reaguje putem izviđačkih letova i provokacija na samoj granici, neće ostati bez odgovora.