AMBASADOR UKRAJINE U SRBIJI TVRDI: “Treći svetski rat je već u toku, a naša država je lider demokratskog sveta”

Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandar Aleksandrovič je na K1 televiziji u „Uranku“ demantovao oficijalni broj civilnih žrtava UN i napomenuo da očekuje pobedu Ukrajine.

Printscreen

– Civilnih žrtava imamo nažalost mnogo, UN je rekao 1.104 jer mora da se zna tačno ime i prezime poginule osobe, a u stvari je samo u Marijupolju poginulo oko 3.000 ljudi. Kada je ruska bomba pala na pozoriše, u podrumu je bilo 1.200 ljudi. Najmanje 300 ljudi je izgubilo život samo u tom pozorištu – izjavio je Aleksandrovič za K1 televiziju.

Ambasador Ukrajine ističe za „Uranak“ da se Ukrajina ne plaši ruskog nuklearnog oružja.

– Često čujem da se UN plaši da ako zatvori nebo iznad Ukrajine da će to izazavati 3. svetski rat, ali 3. svetski rat je već u toku, još od 2008. godine kada je Rusija napala Gruziju. Taj rat je išao u malim koracima, a sada je u punoj fazi, ako ne daj Bože Ukrajina padne Putin će nastaviti dalje. On ucenjuje nuklearnim oružjem, ali ne smemo da padnemo na kolena ispred njega, moramo da zaustavimo tog ratnog zločinca.

On napominje da Ukrajina nije sama, ali da svaki dan svet ima priliku da vidi kako ukrajinski civili ginu, dok Zapad ne radi ništa povodom toga.

– To utiče i na autoritet zapadnih lidera u očima sopstvenih građana, ako neko kaže da je lider demokratskog sveta onda ne može da toleriše da svaki dan ginu civili i ništa ne učini povodom toga. U ovom trenutku Ukrajina je lider demokratskog sveta, mi smo jedini koji branimo čitavu Evropu i svet. Pozicija naše vojske svakoga dana sve je bolja i bolja, a ruska sve lošija i lošija. Mi smo već počeli sa kontranapadima. Na čitavoj teritoriji oko Kijeva proterali smo rusku vojsku na 30km od grada, takođe smo i ispred Harkova veoma uspešni – rekao je ambasador Ukrajine za televiziju K1.

Navodi za „Uranak“ da Amerika nema veze sa ovim ratom, jer nije ona napala Ukrajinu i da je za momentalan kraj rata potrebno da se ostvare ova četiri uslova:

  1. Demilitarizacija Ruske Federacije, odnosno predaja ruskog nuklearnog i hemijskog oružja međunarodnoj kontroli UN.
  2. Da Rusija postane neutralana zemlja, bez ikakvih garancija bezbednosti.
  3. Da se denacifikuje rusko rukovodstvo u Kremlju.
  4. Da drugi državni jezik u Rusiji bude ukrajinski.

– Iste ove zahteve je Putin stavio ispred Ukrajine, pa i mi možemo isto to tražiti od njega. Samo čovek koji je počeo rat može da ga završi. Mi ćemo tražiti ratnu odštetu i zahtev za reparaciju.

Ambasador je napomenuo da je zadovoljan uslovima koje je Srbija pružila ukrajinskim građanima.

– Upoznao sam se sa nekim ljudima koji su iz Ukrajine došli u Srbiju i srećni su što se osećaju bezbedno i što su zbrinuti, žele mir što pre i da se vrate kući – izjavio je Oleksandar Aleksandrovič za K1 televiziju u „Uranku“.