“AMBASADORI KULTURNOG STANOVANJA”: Svi KUKAJU na buduće UPRAVNIKE zgrada, a nisu svesni koliko će nam značiti

Zgrada
Pixabay.com

Obuka za profesionalne upravnike zgrada počela je u Beogradu u Privrednoj komori Srbije (PKS), a prve licence biće dodeljene krajem juna,

 

Obuka od 50 školskih časova – šest dana po sedam časova, a jednom osam, trajaće do 9. juna, a narednih nedelja biće organizovane obuke i u drugim gradovima u Srbiji, gde su sedišta regionalnih privrednih komora.

Pomoćnik ministra građevine, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković rekla je da će profesionalni upravnici biti “ambasadori kulturnog stanovanja” jer će organizovati kol centar kako bi stanari mogli da prijave sve što im smeta u zgradi.

Cene profesionalnih upravnika će se određivati ugovorom, a praksa će pokazati koliko će to biti, sada možemo samo na osnovu preteča ovog zanimanja reći da je to otprilike od 200 do 350 dinara po stanu – navela je Atanacković.

Ona je rekla da je PKS nadležna da organizuje sudove časti za utvrđivanje povreda profesionalnih standarda i normativa (profesionalne odgovornosti), kao i za izricanje mera za te povrede.

Profesionalni upravnici će morati da budu tako organizovani da ili budu zaposleni kod organizatora tog posla, ili će sami osnivati privredno društvo – objasnila je Atanacković.

Direktor Sektora za edukaciju PKS Mirjana Kovačević rekla je da će kroz obuku više od 100 prijavljenih polaznika steći pravna znanja, upoznati karakteristike stambenih zgrada, administrativne i finansijske aspekte upravljanja, veštinu komunikacije.

Izbor pružalaca te usluge će vršiti skupština stanara stambene zgrade, a on je taj koji će, kada nastane neki problem zvati nadležne koji će to rešiti – objasnila je Kovačević.

Dodala je da će PKS tokom cele godine organizovati i polaganje ispita radi izdavanja licence u skladu s interesovanjem polaznika.

Neke zemlje u susedstvu su uvele profesionalno upravljanje stambenim zgradama kao obavezno, dok u Srbiji vlasnici stanova mogu među sobom da izaberu upravnika ili da angažuju profesionalnog.

Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, kojim se ustanovljava profesija profesionalnog upravnika, Privredna komora Srbije dobila je ovlašćenja da vodi registar profesionalnih upravnika, dostupan na portalu Komore, organizuje polaganje ispita, izdaje i oduzima licence, utvrđuje prava, dužnosti i etičke norme ponašanja u obavljanju te delatnosti.loading...