AMBICIOZNI PLAN KINESKOG PREDSEDNIKA: Si Đinping obećao 124 milijarde dolara za “PUT SVILE”!

Kineski predsednik
Rts/Printscreen

Kineski predsednik Si Đinping obećao je danas 124 milijarde dolara za svoj ambiciozni plan "Put svile", kojim bi se stvorio put mira, inkluzivnosti i slobodne trgovine i pozvao "na napuštanje starih modela zasnovanih na rivalitetu i diplomatskim igrama".

 

Dvodnevni samit “Pojas i put” je najvažniji diplomatski događaj godine, prenosi Rojters.

 
Trebalo bi da izgradimo otvorenu platformu saradnje i podržimo razvijemo otvorenu svetsku privredu – rekao je Si na otvaranju foruma.

Britanski ministar finansija Filip Hamond izjavio je danas da je Britanija “prirodni partner” kineskom novom programu “Puta svile”.

On je na otvaranju foruma “Pojas i put” u Pekingu kazao da Britanija “ima ambiciju za više trgovine, ne manje”, prenosi Rojters.

Putin i Đinping zabrinuti zbog Severne Koreje

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping izrazili su danas zabrinutost povodom rastućih tenzija na Korejskom poluostrvu nakon što je Severna Koreja rano jutros izvela najnoviju raketnu probu, rekao je Putinov portparol Dmitrij Peskov.

Putin i Si, koji su se sastali na marginama međunarodnog foruma u Pekingu, “detaljno su razgovarali o situaciji na Korejskom poluostrvu i obe strane su izrazile zabrinutost zbog razvoja situacije i eskalacije tenzija”, rekao je Pekov novinarima, prenosi AFP.

Kina je prethodno pozvala na uzdržanost, apelujući na sve strane da ne čine ništa što bi povećalo tenzije, nakon što je Severna Koreja lansirala balističku raketu.

Bela kuća je saopštila da američki predsednik Donald Tramp ne može da zamisli da je Rusija “zadovoljna” poslednjim raketnim testiranjem Severne Koreje, jer je raketa pala bliže Rusiji nego Japanu.

Američka pacifička komanda potvrdila je da je Severna Koreja izvela još jednu raketnu probu blizu Kusonga, kao i da je raketa pala u Japansko more.

Raketa je dostigla visinu od 2.000 kilometara i letela je 30 minuta pre nego što je pala u more između Severne Koreje i Japana.
 loading...