AMERIKA NA IVICI RATA: Sa protesta stižu snimci od kojih se ledi krv u žilama (VIDEO)

U 16 američkih saveznih država izbili su neredi nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda. U 25 gradova uveden je policijski čas. Jedna osoba preminula nakon upucavanja na protestu u Indijanapolisu. Pentagon je spreman za slanje vojske.

printscreen

Neredi, obračuni policije sa demonstrantima, paljenje imovine i policijskih automobila nastavili su se tokom noći širom Sjedinjenih Američkih Država.

Zbog toga je u 25 gradova u 16 saveznih država uveden policijski čas. Posebne mere na snazi su, između ostalih, u Los Anđelesu, Denveru, Majamiju, Atlanti, Mineapolisu, Sinsinatiju, Filadelfiji, Sijetlu. Od istočne do zapadne obale nema mira nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda. 

Noćas je došlo do sukoba policije i demonstranata u Los Anđelesu, Čikagu, Pitsburgu i Klivlendu, Indijanapolisu. Više policijskih vozila je zapaljeno ili uništeno, a povređeno je i nekoliko učesnika protesta, koje su policajci prebili pendrecima.

Prema navodima Si-En-Ena, tokom protesta u Indijanapolisu upucane su tri osobe, od kojih je jedna preminula.

Načelnik policije Rendal Tejlor rekao je na konferenciji za medije da je među povređenima i jedan policajac.

Pripadnici policije su ispaljivali gumene metke na učesnike protesta sa udaljenosti manje od metra. Jedan od najbrutalnijih okršaja bio je u Mineapolisu, odakle su protesti i krenuli, a žrtva je bila poznata američka fotoreporterka Linda Tirado.

Ona je ostala bez jednog oka tokom protesta u Mineapolisu, pošto ju je policija pogodila gumenim metkom.

I dvočlana novinarska ekipa Rojtersa povređena je u tom gradu pošto su policajci ispalili gumene metke u njihovom pravcu.

Kamerman Hulio Cezar Čavez rekao je da je polcajac koga je snimao ciljao direktno u njega.

Loše je prošla i televizijska ekipa u Luivilu, gde je policajac u punoj opremi za razbijanje nereda sinoć tokom protesta ispalio patron suzavca u televizijsku ekipu koja je prenosila dešavanja.

U gradu Tampa na Floridi uhapšeno je više demonstranata zbog pljačke, vandalizma i bacanja kamenica i ispaljivanja vatrometa ka policajcima.

Govoreći o demonstracijama koje su se dogodile u petak, gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio rekao je da dok su neki građani došli mirno, drugi su bili tu da “podstaknu nasilje”.

Istakao je da su policajci iskusili “užasne i zle stvari”, poručivši da se neće tolerisati ogromno nasilje – napade na policajce, policijske stanice i vozila.

Sa druge strane, osudio je upotrebu biber-spreja protiv mirnih demonstranta.

To je neprihvatljivo i moramo da ispitamo šta se zaista dogodilo. Neko će morati da odgovara – rekao je De Blazio.

Zgrada Policijske uprave države Mizuri u gradu Fergusonu je oštećena i evakusana.

Demonstranti su zasuli zgradu kamenicama, ciglama i flašama, a uveden je i policijski čas.

Avgusta 2014. godine u Fergusonu je u sukobu sa policijom ubijen 18-godišnji Afroamerikanac Majkl Braun, što je izazvalo masovne proteste.

Stanje u Minesoti je na ivici rata, pa je guverner Minesote Tim Volc naredio najobimniju mobilizaciju Nacionalne garde u istoriji. Istovremeno, Pentagon sprema posebne snage za pomoć u uspostavljanju reda u državi u kojoj već četiri dana traju neredi zbog ubistva Džordža Flojda.