AMERIKA PONOVO NA NOGAMA: Policajac upucao nenaoružanog Afroamerikanca

Amerika
Screenshot

Policajac na Floridi pucao je i ranio terapeuta autistične osobe, saopštile su američke vlasti, pri čemu se na snimku tog incidenta vidi kako muškarac, inače Afroamerikanac, leži na zemlji sa rukama podignutim iznad glave pre nego što je upucan.

 

Portparol policije severnog Majamija Nil Kuevas je za lokalne medije izjavio da je policija izašla na lice mesta pošto joj je dojavljeno da muškarac preti da će se ubiti, prenela je agencija AP.

Policajci su tako zatekli 47-godišnjeg Čarlsa Kinsija, terapeuta koji radi sa osobama sa posebnim potrebama, kako pokušava da vrati svog 27-godišnjeg pacijenta u ustanovu iz koje je odlutao.

Kuevas navodi da je policajac naredio Kinsiju i pacijentu, koji je sedeo na ulici i igrao se kamionom-igračkom, da legnu na tlo. Kinsi je legao i podigao ruke, istovremeno pokušavajući da navede pacijenta da uradi isto.

Tada je policajac ispalio tri metka, od kojih je jedan pogodio Kinsija u nogu, rekao je Kuevas, dodajući da kod terapeuta nije pronađeno nikakvo oružje.

Kinsijev advokat Hilton Napoleon je listu “Majami herald” poslao video-snimak snimljen mobilnim telefonom, na kojem se vidi kako Kinsi leži nasred ulice sa podignutom rukama i govori policajcu da ne puca, dok autistični mladić sedi pored njega i viče mu da “ućuti”.

– Gospodine, nema potrebe za vatrenim oružjem – rekao je Kinsi policajcu neposredno pre nego što je upucan, prenosi televizijska mreža WSVN.

Kinsi je Afroamerikanac, dok policija nije objavila ime niti rasu policajca koji je pucao u njega, ali je saopštila da je on suspendovan, što je standardna procedura u takvim slučajevima.

Istraga incidenta je u toku.