AMERIKA SE SPREMA ZA RAT SA KINOM? Mračna prognoza generala pod čijom komandom je oko 50 hiljada vojnika i 500 letelica

Američki general Majk Minihan, jedan od najviših vojnih komandanata, na čijoj uniformi se ponosno nalaze četiri generalske zvezde, poslao je juče pismo svojim oficirima u kojem ih obaveštava da predviđa početak rata sa Kinom u naredne dve godine.

Pixabay.com

Upozorava ih da se ozbiljno pripreme za vojni sukob sa drugom najjačom vojnom silom sveta.

Nadam se da grešim, ali sve mi govori da ću se boriti 2025. godine“ poručio je svojim oficirima general Majk Minihan, pod čijom komandom su snage od skoro 50 hiljada vojnika i 500 letelica, piše Jutarnji.hr.

General Minihan u svom pismu piše da će i Tajvan i SAD sledeće godine imati predsedničke izbore, što će otvoriti priliku kineskom lideru Si Đinpingu da napadne Tajvan.

Memorandum je upućen svim komandantima u Komandi vazdušne mobilnosti i drugim operativnim komandantima Vazduhoplovstva. Svima je naređeno da ga do 28. februara izveste o svim naporima koje su uložili u pripremama za borbu protiv Kine.

Takođe, general ih savetuje da prihvate određeni rizik u pripremama i vežbama za eventualni sukob sa Kinom.

Ipak, nakon što je sadržaj njegovog pisma objavljen u medijima, zvaničnik američkog Ministarstva odbrane rekao je da Minihanovi komentari „ne predstavljaju zvanični stav ministarstva o Kini“.

Nedavno je i američki ministar odbrane Lojd Ostin, odgovarajući na pitanje da li je kineska invazija na Tajvan neizbežna, rekao da ono što vidimo u poslednje vreme je veoma provokativno ponašanje kineskih snaga.

Ali da li to znači da je invazija neizbežna? Ozbiljno sumnjam u to“ rekao je Ostin.